Ford v reklamě pro Super Bowl použil hymnu za občanská práva. Sklízí za to kritiku

Na oblíbené finále amerického fotbalu zvané Super Bowl se tradičně soustředí velká pozornost reklamních společností. Americký list Washington Post si všiml kontroverzí, které vznikly poté, co se do letošních upoutávek automobilky Ford dostala hymna boje za lidská práva, kterou v 60. letech proslavila legendární soulová zpěvačka a aktivistka Nina Simone. Skladbu s názvem „Kéž bych věděla, jaký je to pocit být svobodná“ si oblíbil i Martin Luther King. Hrála se v nočních klubech a na festivalech plných nadšených diváků z řad aktivistů.

Avšak jak popisuje Washington Post, v neděli na Super Bowlu doprovázel mohutný alt Niny Simone záběry lyžaře, který zůstal viset na lanovce, muže, který nemůže slézt ze střechy, protože se mu převrhl žebřík, nebo ženy v dopravní zácpě. Hlas z reklamy pak vysvětlil, jak Ford pomáhá pohybovat se rychleji, snadněji a lépe.

Píseň, která měla váhu

Na Twitteru, kde masy lidí sdílejí okamžité reakce na vše, co se k Super Bowlu váže, někteří reklamě tleskali, třeba proto, že píseň zazněla před tak velkým publikem. Jiní ale, jak dodává Washigton Post, poukazují na to, že píseň byla symbolem dlouhého a náročného boje za rasovou spravedlnost. A ostře se proti využití k prodeji aut vymezili.

„Nina Simone se obrací v hrobě,“ napsalo na Twitter hned několik uživatelů. Společnost Ford se k tomu nevyjádřila. Jak Washington Post dále uvádí, píseň složil v roce 1954 jazzový klavírista a skladatel Billy Taylor na text Dicka Dallase. Taylorova dcera Kim v jednom rozhovoru vzpomíná, že tatínek jednou přišel domů a broukal si jakýsi spirituál. Právě Kim prý otce přiměla, aby složil slavnou píseň.

Hotely pro barevné

„Jako muzikant byl často na cestách a musel přespávat v hotelech pouze pro barevné, nemohl se ubytovat v hotelu pro bělochy, i když tam třeba právě hrál. Takže moc dobře věděl, co to obnáší mít v téhle zemi černou barvu kůže,“ řekla Kim Taylorová-Thompsonová před třemi lety BBC.

Taylorovu píseň nazpívala řada interpretů. Verze Niny Simone, která se hrála na Super Bowlu, je ale zřejmě nejoblíbenější. Měl ji rád Martin Luther King a kytarista Alvin Schackman, který zpěvačku doprovázel, před léty vzpomínal na velkou vzájemnou úctu mezi Kingem a interpretkou písně. Připomněl také nadšené reakce, které píseň vyvolala při pokojném protestu za občanská práva v Montgomery v roce 1965.

A co znamenala svoboda pro zpěvačku Ninu Simone? V roce 1968 se jí na to zeptala jedna newyorská televizní stanice. „Víte, co pro mě znamená být svobodná? Nemít strach. Myslím doopravdy vůbec se nebát.“

autor: mam
Spustit audio