Kapskému městu dochází voda. Denní limit padesáti litrů může klesnout na polovinu

11. březen 2018

Jihoafrickému Kapskému městu dojde veškerá voda pro čtyři milióny obyvatel v polovině července. V té době má být zprovozněno asi 200 středisek, kde se obyvatelům dostane 25 litrů pitné vody na osobu a den.

Muselo to ale dojít tak daleko? Nikoliv – alespoň podle serveru americké televize CNN. Tvrdí, že krizi by se dalo vyhnout, pokud by úřady prozíravě plánovaly a účinně konaly, ale rovněž i naslouchaly domácím i zahraničním expertům. Varovná znamení se podle nich začala objevovat už v devadesátých letech minulého století.

Pět minut sprchování

Nikdo je však nebral vážně, a tak Kapskému městu připadl neblahý primát. Stalo se prvním velkým městem na světě, které možná povolá armádu, aby předešla možným nepokojům. A ty by mohly po zavedení úsporných opatřeních skutečně vypuknout, upozorňuje CNN.

Dodává, že není důležité, zda jste přesvědčeni, že na vině jsou klimatické změny, protože připravenost na katastrofy a zmírnění jejich dopadů jsou zcela klíčové. A mohly by pomoci i v Kapském Městě.

Je ale prý patrné, že tento problém se neomezuje jen na jihoafrickou metropoli. „Nikdo z nás se ani na den bez vody neobejde. Ať už jde o pití, praní, nebo prostě jen konzumaci potravin, jejichž produkce je na vodě závislá. Vodu potřebuje přece každý. Zhruba tři a půl miliardy lidí, kteří dnes ve světě trpí jejím nedostatkem, by mohly vyprávět,“ zamýšlí se americká stanice.

Takzvané „sucho tisíciletí“ v nedávných několika letech zasáhlo Austrálii či Kalifornii. Rovněž Brazílie přišla v podzemních zásobárnách o obrovské množství vody. A prognózy jsou velmi chmurné. Hladina klesá v celé třetině světově nejvýznamnějších nádrží podzemních vod.

voda

Hrozba nedostatku vody se podle CNN přece jen liší od přírodních katastrof, jako jsou třeba hurikány nebo zemětřesení. Poskytuje totiž lidem čas a prostor k přípravám. Proč toho tedy nevyužívají? „Jsme totiž neteční k rizikům, o nichž si neprávem myslíme, že se nás nedotknou. Teď už ale čekat nemůžeme. Nedostatek vody se stal bezprostřední hrozbou,“ zdůrazňuje článek.

Prázdné bazény

Radnice Kapského města doufá, že nakonec přece jen nebude muset sáhnout k nejpřísnějším restrikcím. Ve městě ale už teď platí nařízení, omezující denní spotřebu na 50 litrů na osobu. To vystačí sotva na pětiminutovou sprchu, upřesňuje portál americké stanice NBC.

Téměř čtyřmilionové město má nyní denní spotřebu kolem 530 milionů litrů vody, kýžený cíl je však ještě o 87 milionů litrů nižší, uvádí oficiální portál vedení města. V roce 2015 přitom denní spotřeba činila 1,2 miliardy litrů. „Pokud budeme vodou opravdu šetřit, mohli bychom se onomu osudovému kroku letos vyhnout,“ doufá místostarosta Kapského města Ian Neilson. Podle něho bude také záležet na množství srážek, které spadnou v období dešťů.

Jakkoli se úsporná opatření zdají být úspěšná, jejich každodenní dodržování začíná podle NBC na obyvatele doléhat. „Ze začátku to bylo v pohodě, ale jak ubíhaly měsíce, šetření vodou bylo stále nepříjemnější a velmi mě i mojí rodinu omezovalo,“ svěřuje se jedna u z místních obyvatelek, devětačtyřicetiletá Michelle Kotonová.

Nová zkušenost ji ale naučila, že přístup k pitné a nezávadné vodě není samozřejmostí a nelze s ní plýtvat. Před nynější krizí byla středostavovská čtvrt, kde bydlí i rodina Kotonových, plná kvetoucích zahrad, v nichž se zrcadlila modrá hladina bazénů. Nyní jsou trávníky na troud vyschlé, po květinách není ani památky, vše je pokryto prachem a bazény zejí prázdnotou, popisuje současnou situaci v Kapském městě americká stanice NBC.

autor: smi
Spustit audio