Nobelova cena míru pro Baracka Obamu byla chyba, přiznal bývalý tajemník výboru

22. září 2015

Nobelova cena míru pro Baracka Obamu v roce 2009 byla chybou. Agentuře AP to přiznal bývalý tajemník Výboru pro Nobelovu cenu míru Geir Lundestad, podle kterého Obama nenaplnil jeho očekávání.

Lundestad to píše v knize, která právě vyšla. Podle něj výbor čekal, že cena Obamu posílí, ale stala se terčem ostré kritiky ve Spojených státech, kde mnoho lidí namítalo, že Obama ještě není prezidentem dost dlouho, aby si cenu zasloužil.

„I řada Obamových stoupenců byla přesvědčena, že to byla chyba,“ píše Lundestad, podle něhož tak výbor nedosáhl toho, v co doufal.

Lundestad z funkce odstoupil vloni po 25 letech členství, pokračuje AP. Píše také, že Obamu udělení ceny zaskočilo a že jeho lidé pak zjišťovali, jestli slavnostní ceremoniál v Oslu nebudou bojkotovat nějací laureáti této ceny.

To se však stává jen zřídka, většinou v případě disidentů, které ze země nepustí její vláda, vysvětluje Lundestad.

Čtěte také

Představitelé Nobelova výboru většinou svá rozhodnutí a jejich důvody nekomentují ani se vzájemně na veřejnosti nekritizují. Lundestad se však v knize zaměřuje i na Thorbjørna Jaglanda, který byl šest let předsedou výboru a nyní je jeho řadovým členem.

Podle Lundestada neměl být Jagland jako bývalý norský premiér a stávající generální tajemník Rady Evropy vůbec do Nobelova výboru jmenován, když výbor tak často zdůrazňuje, jak je nezávislý.

Sám Jagland poznámku odmítl komentovat, cituje AP mluvčího Rady Evropy Daniela Holtgena.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio