Přestěhuje se Oxfordská univerzita zčásti do Paříže?

Několik deníků v Británii a Francii nadále sleduje úvahy o tom, že by oxfordská univerzita mohla po brexitu vůbec poprvé v historii otevřít pobočku v Evropské unii. Odvolávají se na prvotní informace britského deníku Telegraph o tom, že 700 let staré učení zvažuje založení pobočky v Paříži, aby mělo i po odchodu Británie z Evropské unie přístup k unijním fondům. Mluvčí univerzity listu řekl, že Oxford byl od svého vzniku mezinárodní a že musí zůstat otevřený světu, ať je politická situace jakákoliv.

Jean-Michel Blanquer, děkan francouzské pobočky evropské obchodní školy ESSEC, listu řekl, že nový mezinárodní kampus by mohl vzniknout v pařížské čtvrti Sienne. Telegraphu potvrdil, že o tom jednal s představiteli Evropské komise a univerzit v Oxfordu a Warwicku. Server Business Insider ale poukazuje na tweet z Oxfordu, v němž univerzita popírá, že by se ucházela o možnost mít svůj kampus ve Francii. V tweedu stojí, že univerzita dostává po hlasování o brexitu konstruktivní a vstřícné nabídky od evropských kolegů. O kampus v zahraničí ale neusiluje.

Server Business Insider napsal, že brexit a předpokládané změny v imigračních pravidlech, které s ním souvisejí, už mají vliv na počty zahraničních studentů v Británii. Počet přihlášek se po červnovém referendu o brexitu snížil o sedm procent. Počet zájemců o studium z Evropské unie podle organizace UCAS, kde se registrují, klesl zhruba o tři tisíce lidí oproti loňsku. Je jich něco přes 42 tisíc.

Sníží se razantně počet studentských víz?

Business Insider poukazuje také na dřívější zjištění deníku Guardian, že britská vláda zvažuje snížení počtu udělovaných studentských víz z tří set tisíc na 170 tisíc. Autor článku s odvoláním na zprávu britského Institutu pro vysokoškolskou vzdělávací politiku odhaduje, že pokud by zahraniční studenti z Evropské unie museli platit na britských vysokých školách stejné částky, jako cizinci odjinud, mohlo by to odradit až 31 tisíc unijních zájemců o studium v Británii.

Studenti - kampus -studium

Také francouzský list Les Echos s odvoláním na citovaný článek v britském Telegraphu píše o údajné schůzce představitelů oxfordské univerzity a francouzskými činiteli. Deník zaujaly také informace Telegraphu, podle nichž by delokalizace univerzitních kurzů znamenala společné hodiny s univerzitami v místě působiště i vybudování společných laboratoří. I jiným vysokým školám, včetně univerzity z Warwicku se líbí myšlenka pařížské pobočky, píše dál Les Echos s odvoláním na britské kolegy. Kdyby s tím souhlasil Oxford a další nyní oslovené instituce, budování pařížského kampusu by mohlo začít už v roce 2018, dodává francouzský list.

Autor článku v deníku Les Echos uzavírá poukazem na to, že britské univerzity se od červnového referenda o odchodu země z Evropské unie obávají o svůj budoucí status. Za katastrofu označují podle informací listu to, že nebudou mít přístup k evropským financím, zvláště k programu Horizont 2020 zaměřenému na výzkum a inovace. Jak Les Echos dodává, britské univerzity v rámci tohoto programu mohou získat až dvě miliardy liber.

autor: mam
Spustit audio