Proč thajský ministerský předseda čichá k ponožkám

Když se nezvolený thajský premiér generál Prajut Čan-o-Ča nedávno procházel po pavilonu výstavy nejnovějších pokroků vědy, zastavil se, vzal do ruky konec nohy jedné z figurín, a krátce zkoumavě přičichl k exponátu, kterým byla ponožka z nanovláken.

Jelikož ten moment zachytil fotograf zpravodajské agentury, můžeme se teď bavit o další neobvyklosti, kterou se šéf thajské vojenské junty čas od času projevuje.

Podle magazínu Foreign Policy to skutečně není poprvé, kdy bývalý vrchní velitel vojsk, který složil populární píseň „Vracím Thajsku štěstí“ a který se zmocnil řízení země při vojenském puči v roce 2014, zaujal média svými výstřelky. Nedávno dokonce špásoval o popravách žurnalistů.

Někdejší náčelník generálního štábu Prajut Čan-o-Ča byl jednou z hlavních postav převratu proti premiéru Thaksinu Šinavatrovi a v jihoasijském thajském království patří k zapřisáhlým roajalistům.

Královskou legraci si z něj ale teď snaží dělat nejrůznější komentátoři na sociálních sítích. Pod jeho už světoznámou fotku s černou ponožkou někdo například napsal: „Miluje hnusné a zvrhlé věci – fusekle a svou vládu.“

Podle magazínu Foreign Policy je pravděpodobnější, že Prajut Čan-o-Ča si získal nějaké fanoušky, když bojoval proti disentu a potlačoval protestní akce Thajců. Očichávání ponožek prý ale nevyhovuje nikomu.

autor: Jan Čáp
Spustit audio