Vítězství Donalda Trumpa. Nejvyšší soud povolil jeho protiimigrační dekret

5. prosinec 2017

Nejvyšší soud ve Spojených státech umožnil administrativě prezidenta Donalda Trumpa realizovat třetí verzi jejího protiimigračního dekretu.

Podle deníku New York Times to pro Bílý dům znamená vítězství po sérii letních verdiktů ohledně předešlých verzí. O normě ale zároveň stále rozhodují odvolací soudy.

Opatření Nejvyššího soudu v praxi znamená, že Washington může začít uplatňovat zákaz vstupu do země pro obyvatele osmi zemí, z nichž šest je převážně muslimských. Týká se to většiny občanů Íránu, Libye, Sýrie, Jemenu, Somálska, Čadu, Severní Koreje a také části obyvatel Venezuely.

Většina občanů zmíněných zemí nebude moct mít v USA trvalý pobyt, mnozí tam nebudou moct pracovat, studovat nebo dokonce jezdit na dovolenou. Například z Íránu budou smět do Spojených států jezdit studenti na výměnné pobyty, budou ale podrobně prověřováni. Somálci nebudou moct do Ameriky emigrovat, ale mohou ji navštívit, přičemž budou vystaveni mimořádným letištním kontrolám.

Právníci Americké unie občanských práv, která zastupuje odpůrce dekretu, poukázali na to, že oproti předchozím verzím se tento prezidentský výnos příliš neliší. Argumentují také tím, že dekret brání v příjezdu do Spojených států více než stovce milionů lidí z většinově muslimských států.

V říjnu federální soudci z Marylandu a Havaje zablokovali většinu částí dekretu. Marylandský soudce Theodore Chuang tehdy podle listu New York Times uvedl, že zákaz cestování pro 150 milionů lidí, který je založený na národnostním klíči, je bezprecedentní. Exekutivní nařízení označil za nábožensky motivované a tudíž v rozporu s ústavou.

autor: mam
Spustit audio