Svět pod mikroskopem nabízí Národopisné muzeum v Plzni

7. září 2011
Kultura

Drobnohled neboli mikroskop je věc, bez které se věda už řadu staletí neobejde. A právě vývoj a moderní podoby této badatelské pomůcky představuje výstava v plzeňském Národopisném muzeu nazvaná "Co oko nevidí - svět pod mikroskopem." Přibližuje nejen historické a moderní podoby mikroskopů, ale ukazuje i krásu mikroskopického světa na fotografiích.

Pohledy do mikrosvěta, stejně jako pohledy do vesmíru, fascinovaly badatele i laiky od samotných počátků vynálezu mikroskopu v 17. století. V průběhu 19. a zejména 20. století se z mikroskopie vyvinulo celé technické odvětví. Lékařské a biologické objevy byly a jsou nemyslitelné bez mikroskopické techniky. Objevy nových mikroskopických metod v optické a elektronové mikroskopii a možnosti počítačového zpracování obrazu přinesly jedinečné pohledy na struktury buněk, funkce živých bytostí, tvary neživé přírody a vzhled lidských výrobků. Navzdory veškerému technologickému pokroku však zůstává pohled do mikrosvěta stejně fascinující jako v 17. století. Stejně uchvacuje pozorovatele i dnes, v 21. století, svojí zvláštní krásou.

Výstava tématicky zasahuje do Dnů vědy a techniky v Plzni, které se uskuteční v Plzni ve dnech 12. 9. - 17. 9. 2011.

Výstavu "Co oko nevidí" si můžete v Národopisném muzeu na náměstí Republiky v Plzni prohlédnout až do 6. listopadu. V rámci Dnů vědy a techniky si tady práci s mikroskopem můžete i sami vyzkoušet.

Spustit audio