Západočeské muzeum vystavuje harrachovské sklo

9. říjen 2012
Kultura

Třísetletou historii světově proslulého harrachovského skla připomíná nová výstava "Z Nového Světa do celého světa" v Západočeském muzeu v Plzni.

Expozice nabízí ojedinělý pohled na mnohotvárnou produkci Harrachovské sklárny v Novém Světě v Krkonoších. Provede návštěvníky historií od nejstarší písemné zmínky o huti z roku 1712 až po současnost. Přes 300 vybraných předmětů přibližuje produkci sklárny od barokních počátků přes dobu biedermeieru a historismu, originální secesní projev a snahu přizpůsobit se proudu dekorativismu a funkcionalistickým tendencím až po nové designérské přístupy po roce 1950 a sklo současné.

Na výstavě spolupracovalo Západočeské muzeum s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze. Výsledkem této spolupráce je navíc i obsáhlá monografie„Z nového světa do celého světa - 300 let harrachovského skla", která má čtyři sta čtyřicet stran a obsahuje přes tisíc ilustrací a příloh.

Výstava Z Nového Světa do celého světa

Výstavu "Z Nového Světa do celého světa" připomínající třísetletou historii harrachovského skla si v Západočeském muzeu v Plzni můžete prohlédnout do 2. prosince.

Spustit audio