Proměněné Hostašovy sady v Klatovech lákají k odpočinku

9. červenec 2015

Klatovské Hostašovy sady se za poslední dva roky změnily k nepoznání. Z tmavého, silně zarostlého parku v centru města se staly světlým a vzdušným místem. Do úprav město vložilo miliony korun.

Klatovy dokončily revitalizaci Hostašových sadů. Parkový prostor v centru města si tak mohou prohlédnout a využít k odpočinku i návštěvníci nadcházející klatovské pouti. Park o výměře zhruba tři čtvrtě hektaru je lemovaný městskými hradbami a nabízí spousty laviček i odpočinkové trávníky. Jeho revitalizace stála přes pět milionů korun.

První impuls pro regeneraci sadů přišel už v roce 2007, kdy se upravil prostor u vstupní části. Svoji podobu park ale změnil až během posledních dvou let.

„Je tady zrealizovaný koncept, že mezi hradbami vzniká příjemný park, budou tady záhy kytičky a celý ten prostor je vyčištěn, staré stromy jsou pryč, některé nové jsme dosadili. Nově je umístěn i památník naší Smutné paní, věnované obětem komunismu. Základní princip je, že ten park je světlý, krásně průhledný, takže se nikdo nemusí bát v něm pohybovat," popsal místostarosta Klatov Václav Chroust.

Sady nabízejí vyhlídku na město i prostor pro divadlo

Park se teď dělí na spodní odpočinkovou část a na vstupní parter. Během dvouleté revitalizace byly sady kompletně zrevitalizovány. Kromě obnovy dřevin nechalo město také vyměnit veřejné osvětlení, mobiliář, obnovit síť cest a založit trávník. Jednou z novinek je i kamenné schodiště, které vede na parkány.

„Výhled na dominanty města Klatov se opět posunul někam jinam, protože byť to převýšení není tak výrazné, i to ale stačí na to, abychom viděli hlavní dominanty města," uvedl ředitel Technických služeb Peter Pošefka.

Ve vstupní části parku pak zaujme také velká vydlážděná kruhovitá plocha. Jedná se o jeviště pro různé menší hudební nebo divadelní produkce. Po obou stranách vstupního parteru jsou i kameny, které mají sloužit jako sedátka pro diváky. U vstupu od Plánické ulice zatím zůstává volná travnatá plocha. Podle návrhu by tam v budoucnu mělo stát umělecké dílo jako vzpomínka na zahradního architekta Václava Weinfurtera. Lidé na tento památník mohou přispívat ve veřejné sbírce.

autoři: sch , en
Spustit audio