Anděl Fest pomáhá Plzni, pracuje se i na plovárně

24. září 2015

Festival je další akcí společnosti Plzeň 2015, zviditelňuje dobrovolnictví a podporuje organizace, které pečují veřejný prostor města.

Hlavně mladí lidé pomáhají při Festivalu dobrovolnických aktivit v Plzni. Anděl Fest připravuje společnost Plzeň 2015. Cílem je zviditelnit dobrovolnictví, podpořit organizace, které pořádají dobročinné aktivity, stojí o spolupráci s dobrovolníky a také pečují o veřejný prostor města. Jedním z takových míst je prostor Městské plovárny v Plzni. Tam se sešlo hned několik lidí, kteří chtějí zkrášlit oblíbené místo setkávání, koncertů a happeningů.

Městská plovárna se nachází nedaleko centra Plzně u řeky Radbuzy. V těchto dnech je tam hodně rušno, na stolech i na zemi leží nástroje, hřebíky, dřevo a kolem se pohybuje několik mladých lidí, kupodivu hlavně dívek.

„Vyrábíme terasy pod lipami, dále nějaké regály do garáže, abychom tu konečně mohli lépe udržovat pořádek. Stojany na plakáty a prořezáváme keře, sbíráme odpadky," popsala současnou aktivitu dobrovolníků Silvie Hašlová ze Spolku Pěstuj prostor.

Díky dobrovolníkům se zlepší vyhlídka na řeku

Zvelebování plzeňské plovárny je dlouhodobý proces, dobrovolnické aktivity letošního Anděl Festu jsou jeho další fází. Kromě výroby teras, polic a stojanů, dobrovolníci také čistí plovárenskou vyhlídku. Před několika týdny tam byla instalována landartová socha Patricie Leighton a Dela Geista, umělců žijících v New Yorku. Vyčištění vyhlídky má zajistit, aby se místo ještě víc otevřelo, aby z něj bylo lépe vidět na řeku a aby také víc lákalo lidi.

Dobrovolníků se na plovárně vystřídalo už minimálně patnáct, na nezájem lidí si tak spolek Pěstuj prostor stěžovat nemůže.

„Přihlásila se jich celá řada a máme radost, že vždycky když začneme něco takhle dělat na plovárně, tak se lidi najdou a přijdou nám sem pomoct," řekl architekt Marek Sivák ze spolku Pěstuj prostor.

Nové posezení a vyhlídku si mohou lidé na plzeňské Městské plovárně vyzkoušet už v neděli 27. září, kdy se ve znovuobjeveném prostoru u řeky Radbuzy koná akce s názvem Plov Art, začíná v 15:00. Anděl Fest v Plzni potrvá ještě do 26. září.

autoři: Směna ČRo Plzeň , Lucie Sichingerová
Spustit audio