Kampaň "Domluvme se" má odradit mládež od alkoholu

Plzeň chystá rozsáhlou osvětovou kampaň, která má mládež odradit od pití alkoholu. Měla by zasáhnout každého. Na světelných panelech v centru města se objeví hudební spoty, v ulicích billboardy, plakáty, letáky. Součástí akce mají být koncerty skupin SuperCrooo, Vec, Čistychov, Katky Winterové, Wich, Moja reč a dalších.

Vedení města se spojilo s Fórem zodpovědných výrobců lihovin, které podobné kampaně pořádá. Problém opilých dětí a mladistvých radnici trápí. Při nedávné kontrole osmi klubů a diskoték v Plzni objevili strážníci za několik hodin 13 podnapilých mladistvých, z nichž jeden měl v krvi 1,8 promile.

mladý muž pije pivo

Jsou známy i případy, kdy si pro alkohol odbíhají žáci z vyučování. Takový problém řešila v minulých dnech jedna z ředitelek základní školy v Plzni. Zjistila, že žák druhého stupně je na alkoholu závislý.

Fórum se pokouší prosadit, aby prevence byla součástí školských osnov. Jak uvedl radní pro bezpečnost Petr Rund, pokud to přes ministerstvo školství neprojde, osloví fórum ředitele škol v Plzni individuálně, aby varování před konzumací alkoholu do výuky zařadili formou, která žáky zaujme.

Domluvme se!

Vhodné jsou podle něj například klipy a písničky. Fórum nechalo v rámci kampaně Domluvme se natočit píseň Dávej bacha. Jejím textem chce přimět teenagery, aby se před zábavou domluvili, kdo z nich ten večer bude řídit a nebude pít alkohol.

Rozsáhlá kampaň proti alkoholu, jejíž součástí budou také dotazníky na všech základních školách, má odstartovat do šesti měsíců. Radnice na ni potřebuje zhruba jeden milion korun, nyní má připraveno 250.000 Kč.

Už nyní zpřísnilo město kontroly klubů, barů a diskoték. Se strážníky začínají chodit pracovníci živnostenského úřadu, České obchodní inspekce i státní zástupce, podobně jako to funguje už několik měsíců v Sokolově, kde byli pracovníci radnice na zkušené. Kontroly čekají také obchody, kde si mladí kupují alkohol před tím, než jdou do klubů.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio