Deset let pracují nadšenci v Úhercích u Plzně na obnově monumentálního kostela na návsi

16. říjen 2016

Do monumentálního kostela v Úhercích u Plzně se vrátí jeden ze čtyř původních zvonů. Jediný, který se dochoval. Novorománský kostel byl v 50. letech uzavřen a postupem času se ocitl v katastrofálním stavu. O jeho obnovu se deset let snaží nadšenci z Nadace pro obnovu kostela sv. Josefa.

Nadace se o kostel svatého Josefa stará už deset let a za tu dobu se podařilo obnovit krovy, střechu a zrekonstruovat celou věž včetně omítek.

„Když jsem poprvé otevřel dveře kostela, stály uprostřed lavice a všude kolem bylo seno a sláma. Byly tu díry ve stropech a obrovské množství holubů,“ řekl předseda Nadace pro obnovu kostela sv. Josefa Miroslav Píšek.

Letos se pracuje na vitrážích. Do konce roku by mělo být opraveno 65 procent všech vitráží.

„Nejprve se musí vyfotit původní stav vitráží. Potom se okna vyndají a odvezou do dílny. Tam se výplně rozeberou na jednotlivé části skel, očistí se a umyjí. Následně se nařežou a namalují scházející dílky, které se potom skládají původní technikou. Nakonec se okno celoplošně zaletuje cínem a osadí zpět,“ vysvětlil Petr Zajac, restaurátor vitráží.

Interiér kostela v Úhercích u Plzně

Kostelní věž vysoká 45 metrů bude mít opravený zvon

V kostelní věži se nachází věžní hodiny, které mají opravené ciferníky. Nově budou hodiny ovládány elektronicky. Součástí bude zvon vážící 35 kg, jehož zvuk uslyší v Úhercích každou celou hodinu.

Kdysi byly součástí kostela čtyři zvony, které byly odvezeny v roce 1942. Mimo jednoho zvonu, který má tón H1 a váží 294 kilogramů. Ten byl v průběhu devadesátých let převezen do kostela v Nýřanech. V současné době bude zvon kompletně zrestaurován a vrácen zpět do kostela v Úhercích.

Zvon by se měl ve věži kostela svatého Josefa rozeznít příští rok v březnu, kdy se v Úhercích koná pravidelně na svatého Josefa pouť.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio