Loketská Dvorana je kulturní památkou. Po letech chátrání má budova naději na záchranu

21. leden 2015

Ministerstvo kultury prohlásilo budovu Dvorany v Lokti na Sokolovsku nemovitou kulturní památkou. Zpustlý objekt tak má naději na záchranu.

Budova ještě na přelomu 80. a 90. let minulého století žila divadlem, koncerty a jinými slavnostmi. Po nevydařené privatizaci desítky let chátrala. Status nemovité kulturní památky to může konečně změnit.

Loket žádost o prohlášení Dvorany kulturní památkou podával v září. Rozhodnutí z Ministerstva kultury přišlo už koncem roku. Titul teď budovu ochrání a pomůže sehnat peníze.

„Tím jsme eliminovali veškeré úvahy zbourání a vytváření parkovacího domu a nesmyslů, které se zde kolem toho odehrávaly. Druhý důvod je, že nám to umožní čerpání finančních prostředků z dotace na obnovu právě těchto kulturních památek. Čekáme, kdy tato výzva bude připravená Ministerstvem pro místní rozvoj s tím, že na to máme připravené veškeré podklady a myslím si, že by se nám to mohlo podařit,“ říká starosta Lokte Zdeněk Bednář.

Město budovu Dvorany opraví i bez dotace. Jen to bude trvat déle

„Pokud bude dotace, můžeme to opravit celé. Pokud dotace nebude, tak pojedeme na etapy tak, jak to bylo s hradem. Prioritní a primární je pro nás samozřejmě ten sál, který je pro Loket stěžejně důležitý,“ říká Bednář.

Město postrádá společenský sál, kde by pořádalo své akce, jako ples nebo vystoupení zdejších dětí. Opravená Dvorana by toho občanům ale nabídla mnohem víc.

Dvorana v Lokti

„Variabilita je velká. Je zde úvaha přemístění knihovny, protože ta v současné době již nevyhovuje. Dá se to využít i pro klubovou činnost, sportovní vyžití nebo posilovnu tak, aby to sloužilo občanům. Ale já bych nechtěl předjímat, co tam bude, protože primární je to, jak bude vyhlášená výzva,“ dodává starosta.

Zdeněk Bednář má připravený projekt, který předkládá financování v rozmezí 60 až 100 milionů korun. Záležet bude na tom, jaké výzvy Ministerstvo kultury vyhlásí.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio