Mariánská Týnice představí novou expozici, chystá i stavební úpravy

4. březen 2016

Baroku věnované muzeum v Mariánské Týnici připravuje pro návštěvníky hned několik novinek. Už letos budou moci obdivovat novou stálou expozici věnovanou architektu Santinimu, v následujících letech se má navíc začít s dostavbou chybějícího východního ambitu.

Mezi barokní perly Plzeňského kraje bezesporu patří Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici. I proto se má památka stát centrem západočeského baroka. Měly by se tam pořádat workshopy, přednášky, komentované prohlídky a další zajímavé akce. Součástí je i nově připravovaná stálá expozice věnovaná fenoménu české architektury Janu Blažeji Santinimu.

„Návštěvník se zde seznámí s obrazy, plány a dokumentací Santiniho staveb, které jsou na severním Plzeňsku. Ale samozřejmě tady budou také prezentovány ostatní významné stavby Jana Blažeje Santiniho, které zanechal po celých Čechách a Moravě," popsala ředitelka Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici Irena Bukačová.

V rámci nově připravované stálé expozice Baroko a jeho svět si budou moct návštěvníci prohlédnout různé modely staveb. Na velké obrazovce se bude promítat film o Santinim a časosběrný dokument, který dokládá, jak probíhaly opravy Mariánské Týnice. Lidé si také budou moci prostřednictvím interaktivní části prohlédnout barokní Čechy. V rámci nové stále expozice se návštěvníkům představí také několik zajímavých osobností.

„Ta řada začíná opatem Jiřím Vašmuciem, byl to opat pyrotechnik a také dělostřelec. Zdálo by se, že se to nehodí k profesi opata, ale on se vlastně dostal na své opatské místo v době, kdy byla třicetiletá válka. Takže bývá vyobrazován s kanónem, zatímco ostatní opati mají knížku nebo nějaký sakrální předmět. A ta řada končí Celestýnem Wernerem, za kterého byl klášter v roce 1785 zrušen," vyjmenovala Irena Bukačová.

Dostavba východního ambitu dodá areálu symetrii

Další chystanou novinkou v Mariánské Týnici je dostavba východního ambitu. Cílem muzea je dokončit areál tak, jak ho plánoval architekt Santini. Stavba by měla získat původně zamýšlenou symetrii tvořenou dvěma ambity na protilehlých stranách.

„Bývá to tak, že poutní místa mívají kolem sebe ambity ze všech stran a tady v Mariánské Týnici byly naplánovány ambity dva, západní a východní. Je to vlastně prostora, kam se schovávali poutníci, když přišli. Kde mohli meditovat, kde byly zpovědnice, kde čekali třeba na ty bohoslužby, protože Mariánská Týnice byla významným poutním místem," vysvětlila ředitelka muzea Irena Bukačová.

Mariánská Týnice usiluje o dostavbu východního ambitu podle původního projektu Blažeje Santiniho. Stavba by měla získat původně zamýšlenou symetrii

Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici už v tuto chvíli připravuje na dostavbu východního ambitu projekt. Počítá se také s tím, že uprostřed vznikne volný prostor, který bude možné využívat pro divadelní představení, koncerty, výstavy a různé další kulturní aktivity. Východní ambit by měl být hotový v roce 2020. Stálá expozice Baroko a jeho svět by ale měla být návštěvníkům přístupná už letos na zahájení sezony, tedy 2. dubna. Slavnostní zahájení sezony v Mariánské Týnici odstartuje prohlídka celého muzea uvedená hudebním programem.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio