Němčovice se dočkaly kompenzace za zaplavení obce ornou půdou z polí

12. srpen 2011

Za velké vítězství bere vesnička Němčovice se 130 obyvateli konec šestiletého soudního sporu s místní zemědělskou společností. Obec ji žalovala v letech 2005 a 2008 za to, že voda a bahno z polí znečistily a poškodily pozemky a majetek ve osadě Olešná. Obec přijala návrh na narovnání od Kladrubské a.s., která uznala škodu a uhradila Němčovicím požadovaného půl milionu korun.

Farmáři se také zavázali, že už na svažitém poli nebudou sít takzvané širokořádkové plodiny, tedy v případě Olešné kukuřici. Už třetím rokem tam pěstují vojtěšku. Pokud teď přijde jakýkoliv déšť, nebude mít obec problém.

"Bereme obě žaloby zpět. Žalovaná společnost přišla s návrhem uzavřít dohodu o narovnání. Připravila ji naše právnička, oni ji podepsali. Vše, co jsme žalovali, v ní je," dodal starosta. Je přesvědčen, že farmáři tušili rozsudek v jejich neprospěch, zvláště poté, co odvolací krajský soud zrušil původní zamítavý rozsudek okresního soudu. Pro obec vyzněl také znalecký posudek Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy.

"Vzhledem k tomu, že vodní erozí je ohroženo mnoho orných ploch v zemi, čekali všichni na to, jak dopadnou Němčovice. Jde o precedentní dohodu. Je z ní je patrné, že způsobem hospodaření mohou firmy ovlivnit případné škody," řekl Ferschmann. Na výsledek sporu čekaly prý například Litohlavy, Přívětice a Dobřív, všechny na Rokycansku.

Žalobu podaly Němčovice v roce 2005. Odbahnění kanalizace a úklid tehdy přišly na 250.000 Kč. Další žalobu, v níž požadovaly stejnou sumu, podaly v roce 2008. Firma sela nad Olešnou širokořádkovou kukuřici, která nebyla schopná půdu prokořenit a ornici udržet. Starosta odkazoval na občanský zákoník, který říká, že se má člověk vyvarovat, aby jinému působil škody na majetku, zdraví, přírodě a životním prostředí.

Žalovanou firmu obec opakovaně vyzývala ke změně způsobu hospodaření. V územním plánu měla být výměra 140 hektarů nad obcí zatravněná. Tráva by byla schopna vodu udržet, uvedl starosta. Firma ale tvrdila, že pokud spadne hodně srážek, není síla, která by vodu s ornicí udržela a dále, že kanalizace v obci je nedostatečná.

Naposledy měly v regionu problémy nedaleké Úlice na Plzeňsku, které do soudu nešli. Pomohl jim pouze Plzeňský kraj. Podle Ferschmanna je ale nutné, aby starostové tyto spory řešili.


autor: Jiří Blažek | zdroj: ČTK
Spustit audio