Okusit kulturu Japonska teď mohou i lidé v Plzni

1. říjen 2015

Více než 9000 kilometrů dělí Plzeň a její partnerské město japonské Takasaki. Právě v těchto dnech se ale obě kultury na západě Čech propojují, obě města slaví dlouholeté partnerství a spolupráci.

Čajové obřady, kaligrafie, ikebana nebo bonsaje - to všechno patří neodmyslitelně k zemi vycházejícího slunce Japonsku. Tak trochu to ale patří i k Plzni, alespoň tedy v těchto dnech, kdy západočeská metropole a japonské město Takasaki slaví čtvrt století vzájemného partnerství a spolupráce.

Všechny výše jmenované japonské tradice a zvyky si mohou vychutnat i Plzeňané, ale jen někteří. O dílny a přednášky, které začínají dnes a potrvají až do 7. října, je totiž ohromný zájem a vše je už dopředu naplněné.

S mistry japonského umění se ale i tak lidé mohou setkat. V prvním patře Západočeského muzea se koná např. první evropská výstava kaligrafií fenomenální umělkyně Shōko Kanazawy a newyorské sochařky Karen LaMonte, v přízemí je zase možné vidět fotografie Zdeňka Thomy s názvem Oslnivé barvy japonského podzimu.

Čtěte také

Ve čtvrtek 8. října od 18 hodin je pak v muzeu na programu přednáška a autogramiáda nové knihy přední české japanoložky Vlasty Čihákové Noshiro s příběhem hraběnky Mitsuko Coudenhove-Kalergi, která žila dlouhá léta na panství v Poběžovicích v západních Čechách.

Samotné partnerství západočeské metropole a japonského Takasaki trvá už 25 let a není jako jiná obvyklá partnerství dvou měst. Není totiž jen o kultuře, lidé z obou měst si pomáhali během živelných katastrof. Japonci třeba přispěli na odstraňování škod po ničivých povodních, které Plzeň před třinácti lety zasáhly. Opačným směrem pak putovala pomoc po velkém zemětřesení v Japonsku v roce 2011.

Takasaki ale není jediným partnerským městem západočeské metropole. Je jich celkem sedm a kromě Takasaki jsou to německý Regensburg, švýcarský Winterthur, belgický Lutych, francouzské Limoges, slovenská Žilina a americký Birmingham.

autoři: Směna ČRo Plzeň , jnm
Spustit audio