Startuje 46. ročník Rallye Šumava Klatovy

8. duben 2011

Na náměstí v Klatovech dnes začíná druhý podnik mezinárodního mistrovství České republiky v Rallye, Mogul Šumava Klatovy. Jako obhájce prvenství z loňského roku se postaví na start úřadující šampion Pavel Valoušek. Očekává se tedy bitva mezi Pavlem Valouškem a Romanem Krestou, ale do bojů by mohl promluvit i Plzeňan Václav Pech. Co nového si na Šumavu připravil pětinásobný mistr republiky, to zjišťoval Ladislav Válek u Jana Dvořáka.

Václav Pech má oproti Krestovi s Valouškem nevýhodu horší techniky. Jezdí s produkčním vozem Mitsubishi Lancerem EVO IX, naproti tomu moravští závodníci vodí po rychlostních zkouškách závodní speciály Škodu Fabia S2000 a Peugeot 207 S2000, tedy nesrovnatelně lepší techniku. Jenže Václav Pech si své auto vylepšil. Tedy přesněji řečeno odlehčil a to o rovných 80 kilo. To bude hodně znát, především při výjezdech ze zatáček, kde doteď hodně ztrácí. A možná to už by stačilo, aby Krestu s Valouškem dokázal prohnat. Ale rally je nevyzpytatelná.

Na start soutěže se postaví pouhých padesát posádek, tedy v rámci Mogul Šumava Rallye Klatovy. Je to docela smutné, protože ten počet se rok od roku snižuje a pro mnohé se tak soutěž stává neatraktivní. Atraktivitu by pro letošek měl ale zvýšit vložený závod Rally Legend Klatovy. Ovšem i tento podnik bude čítat málo posádek – přihlášených je jich 16.

Ze západočeské části závodu by pro diváka mohl být nejzajímavější tradiční Klatovský okruh, který se jede v pátek odpoledne. Jedná se jednak o první rychlostní zkoušku, čili divák uvidí snad všechny posádky a to je prostě show. Zajímavá bude také rychlostní zkouška Buková - Kdyně, která se jede dvakrát, jako druhý a čtvrtý test přes Koráb. Součástí je totiž velmi atraktivní úsek serpentin. V sobotu se jede, jako už tradičně, v okolí jihočeského Vimperku. V sobotu v 18:15 hodin by pak divák rozhodně neměl chybět na Klatovském náměstí, kde se bude vítat vítěz 46. ročníku Mogul Šumava Rally Klatovy.

UPOZORNĚNÍ:
V tomto časovém harmonogramu bude vyloučen nebo částečně omezen provoz na uvedených pozemních komunikacích:
pátek 8. dubna 2011
START soutěžních vozidel 46. ročníku MOGUL RALLYE ŠUMAVA
- uzavřeno v Klatovech náměstí Míru v době od 15.30 do 18.15 hodin
RZ č. 1 - Čínovský okruh - uzavírka tratě od 15.45 do 18.30 hodin
RZ č. 2/4 - Buková - Kdyně - trať uzavřena od 17.15 do 22.00 hodin
RZ č. 3/5 - Libkov - Soustov - trať uzavřena od 18.00 do 22.30 hodin
sobota 9. dubna 2011
RZ č. 6/10 - trať uzavřena 8.45 - 15.30 hodin
RZ č. 7, 8, 9, 11, 12, 13 - zajišťuje ÚO Strakonice
CÍL - dojezd soutěžních vozidel na náměstí Míru v Klatovech
- uzavírka náměstí od 16.30 do 19.00 hodin.
Uzavírky rychlostních zkoušek budou vždy přibližně 1 hodinu před startem na uvedené trase rychlostní zkoušky.

Začátek automobilové soutěže na RZ bude oznámen průjezdem vozidla s červeným praporkem a konec závodu průjezdem vozidla označeným zeleným praporkem, doplněné vždy blikajícím žlutým světlem. Na zajištění bezpečného průběhu rallye a veřejného pořádku se budou podílet krajští policisté a policisté z Klatovska. Soutěž bude probíhat nejen na teritoriu Klatovska, ale i na Domažlicku a v Jihočeském kraji, kde budou další policejní hlídky. Policisté také varují návštěvníky ralley, aby si dali pozor na kapsáře a nenechávali v zaparkovaných vozech doklady a cenné věci.

autor: lvá
Spustit audio