Stromem roku 2016 může být i ten z Plzeňského kraje. O vítězi rozhodne veřejnost

15. červen 2016

Rovnou dva stromy z Plzeňského kraje se dostaly do skupiny dvanácti finalistů ankety Strom roku České republiky 2016. Česká lípa a americká douglaska obě pocházejí z Klatovska. V soutěži se utkají o odborné arboristické vyšetření a postup do evropského kola. Jestli to bude právě některý ze stromů ze západu Čech, rozhodne veřejnost.


Hlasování v anketě o strom roku 2016 začíná 15. června, lidé své preference můžou posílat do 10. října. Podpořte svého finalistu a přispějte na jeho ošetření, úpravu okolí nebo nové výsadby

Cílem ankety, kterou pořádá už po patnácté Nadace Partnerství, je najít nejsympatičtější strom České republiky. 12 finalistů z téměř 60 přihlášených stromů vybírala odborná porota. Konečné pořadí je v rukou veřejnosti, která letos může hlasovat třemi způsoby. „První je zaslání dárcovské SMS, druhý je podpis na hlasovacím archu a třetí způsob je darování vysloužilého mobilu,“ říká koordinátorka ankety Strom roku Andrea Krůpová. Za vysloužilý mobil dostane hlasující 20 hlasů. „Sběrné boxy budou umístěny v obcích, které finálové stromy nominovaly,“ doplňuje Krůpová.

Lípu srdčitou, která roste u kapličky svaté Anny nedaleko Břežan na Horažďovicku, přihlásila nezávislá starostka Břežan Marie Metličková. Lípa je stará přibližně 250 let a byla vysazena při poslední rekonstrukci kaple sv. Anny. Podle Metličkové je kaplička spojená s různými zázraky, stejně jako studánka, o níž se traduje, že má zázračnou vodu. „Uzdravili se zde prý slepí, chromí, ale bylo to velice slavné poutní místo. Už Albert Chanovský se zmiňuje, že se zde konala veliká procesí,“ říká Metličková.

Každý strom finalista obdrží tu částku, kterou mu lidé zašlou třeba právě formou hlasovací DMS. V Břežanech by za ni pořídili další lípu. „Byly zde zřejmě vysazeny dvě lípy, každá na jednom rohu kapličky. Druhá lípa se ale nedochovala. Právě proto jsme strom do soutěže přihlásili. Kdybychom náhodou získali nějaké finanční prostředky, vysadili bychom zde druhou lípu a starali se o ni,“ plánuje Metličková.

Karel Jungvirt, předseda sdružení Otisk, které do soutěže přihlásilo finalistku douglasku tisolistou, má o případné výhře jasno. „Všechny peníze zůstanou v Americké zahradě. Americká zahrada je již postarší dáma a chybí tam zhruba jedna čtvrtina keřů a stromů, které tam byly dřív vysazeny. Právě teď se bude vypracovávat studie na obnovu arboreta a hodit se bude úplně každá koruna,“ vysvětluje Jungvirt.

Také 33 metrů vysoká douglaska má svůj příběh. Jde o jednu ze dvou nejstarších douglasek v Evropě. „Sir Douglas dlouho usiloval o vypěstování douglasek zde v Evropě a podařilo se mu vypěstovat čtyři sazenice. Bylo to roku 1839. Hrabě Karel Evžen Černín zakoupil jednu z těchto čtyř sazenic a nechal ji vysadit v Arboretu Americká zahrada,“ vypráví Jungvirt.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio