Zanedbané nádraží Jižní Předměstí v Plzni je plnohodnotnou kulturní scénou

3. září 2015

Moderní víceúčelová kulturní scéna se lidem otvírá ve zrekonstruované nádražní budově, cestující tam vystřídají diváci a posluchači.

Nádraží Jižní Předměstí v Plzni dělalo městu spíš ostudu. Díky sdružení Johan, které budovu už několik let využívá pro kulturní akce, a díky novému majiteli už to ale neplatí. Společně získali evropskou dotaci a během posledního roku prošla zanedbaná secesní budova kompletní rekonstrukcí za 45 milionů korun. Už brzy tak bývalé nádraží přivítá první diváky.

„Ta budova, jak jsme zjistili, je postavená v roce 1904. Jako nádraží fungovala do poloviny 80. let, pak byla zavřená. Na začátku 90. let chátrala, byla předmětem vandalských útoků," řekl Roman Černík z občanského sdružení Johan.

Moderní víceúčelová kulturní scéna se lidem otvírá ve zrekonstruované nádražní budově Jižní Předměstí v Plzni

Asi největší chloubou někdejší nádražní budovy je vstupní hala. Zdobí ji štuky, jsou tam také několikeré původní dveře a na schodišti je secesní zábradlí. Lidé tam také uvidí původní dlaždičky. Všechny tyto prvky jsou citlivě zrekonstruované. Opravou prošla i původní klasická pokladna, kde se dříve prodávaly jízdenky. To už ale dnes neplatí a prodávat se tam nebudou ani vstupenky na akce a představení.

„Vstupenky se budou prodávat v původní trafice. Možná, že ta pokladna bude hrát v některých těch představeních, která se tady budou odehrávat," uvedl Roman Černík.

Nové centrum kultury se veřejnosti otevře už 11. září

Pro návštěvníky jsou v budově nově dva sály. V tzv. blackboxu, tedy velkém sále, je možné vytvořit různé scény, může zůstat v klasickém uspořádání a je také dimenzován tak, aby tam mohla probíhat i novocirkusová představení. Druhým prostorem pak je malé studio.

„Je připraveno tak, aby mohlo fungovat jako zkušebna, jako taneční sál, ale zároveň také jako výstavní prostor," doplnil Černík.

Budova už sice neslouží jako nádraží, stále ale stojí v místě, kudy projíždějí vlaky. Návštěvníci tedy stále uslyší nádražní rozhlas a brždění vlaků. Tyto zvuky ale nejsou brány jako rušivý element, naopak se už tradičně stávají součástí představení. Slavnostní otevření opravené nádražní budovy Plzeň Jižní Předměstí, kde vznikla nová multižánrová kulturní scéna, je naplánované na 11. září, kdy bude v Plzni festival Divadlo.


autor: lum
Spustit audio