„Kup brambory. Miluju tě.“ Zvládněte pravidla konstruktivní hádky

21. prosinec 2015

I ty nejspokojenější páry mají někdy hlučnou a pak zas příliš tichou domácnost. Jenže podle psychologů existují konstruktivní a destruktivní hádky. Destruktivní nevedou k ničemu. Jaké jsou zásady těch konstruktivních?

Zásady konstruktivní hádky stanovil manželský poradce George Bach. Americké poučky ale nejdou podle české psycholožky tak jednoduše překlopit do české kotliny.

Nedáme tu na tymolínové úsměvy anebo styl „i love you“. Hlavně na konci každého telefonu: „Prosím tě, kup brambory, ale miluju tě.“ Přesto se Vondrová domnívá, že je možné si s partnerem stanovit pravidla hádky. Jsou to tyto:

Pravidlo č. 1: Ohlaš problém

„Kdo má nějaký problém a chce o něm hovořit (chce se „hádat“), to musí ohlásit a dohodnout termín a místo hádky. Protože lidi se většinou hádají v nejnemožnějších místech. Před dětmi, tchyní, v autě…“ vypočítává psycholožka. Stanovením „kdy, kde a co“ zbavuje hádku zákeřnosti.

A dáte partnerovi šanci, aby si i on připravil argumenty. „Hádka ale slouží i k odreagování negativních pocitů,“ připomíná Vondrová. „I ten druhý musí unést vaše negativní pocity a vy zas jeho. Musíte mluvit vážně o tom, co vám skutečně vadí. A vždycky mluvit jen za sebe.“

Tedy neobviňovat stylem: „Ty seš, ty seš, ty seš…“ Ale spíš stylem: „Já si myslím….“ Nebo: „Ty když uděláš to a to, tak to se mnou udělá to a to.“ Vždycky musíte mluvit za JÁ. „O tom totiž nejde pochybovat,“ připomíná psycholožka.

Pravidlo č. 2: Měj jasno, čeho chceš dosáhnout

„Jestliže máte jasno, čeho chcete dosáhnout, musíte se držet tématu. Jestli se v hádce držíte tématu, tak bývá překvapivě krátká,“ vysvětluje Vondrová. „Partnera nikdy nehodnoťte a priorně negativně. Prostě se snažte zachovat věcný tón.“


PhDr. Alice Vondrová, psycholožkaŘeč slouží k dorozumívání. Ono to samospádem nejde. Do hlavy si nevidíme. I když si některé ženy myslí, že jejich partner umí číst myšlenky a že vycítí a dovtípí se… Nevycítí nic a nedovtípí se.

Řízná hádka je totiž jen chvilku výměna názorů. „Během pěti minut jsou to dva uřvané monology, kde jeden druhého vůbec neposlouchá a chrlí svoje křivdy a urážky a všechno možný.“ Že spontánní hádce nezabráníte?

„Ale víte co, jako bez sebeovládání spolu nevydržíte,“ nenechává se zviklat psycholožka. „Jestliže si nerozumíte ve výchově, tak to nevyřešíte teď hned.“ Musíte si v klidu sednout třeba až druhý den. A nezapomeňte: „Lidé si k vám dovolí jenom tolik, kolik vy jim dovolíte.“

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio