Máte doma palmu a nevíte co s ní? Útulek pro opuštěné rostliny neexistuje, tak ji dejte do vytápěného exteriéru

29. leden 2016

Víte, jaký je rozdíl mezi palmou a cykasem? A jste si jistí, co za pokojovku doma opravdu máte? Podle kurátora sbírek palem, cykasů, masožravých rostlin Botanické zahrady Praha Vlastimila Rybky, se to totiž často plete.

Palmy jsou skupinou, která je moderní v rozvoji. Cykas pak archaická skupina, která na Zemi žije už staletí a přežívá v menších skupinách.

„Vědecké jméno palmé znamená dlaň. Co má dlanité listy, tedy vypadá jako vaše ruka, je opravdu palma,“ říká Rybka.

Ale samozřejmě, že existují palmy, které mají zpeřené listy, kde z hlavního vřetene odstupují lístky na obě strany. A to jsou cykasy. „Ty jsou tužší, mají masivnější kmen, ze kterého vyrůstají listy. Jejich báze je baňatá, zatímco palmy mívají kmeny spíše přímé, tenčí a listy měkčí,“ vysvětluje.

Obě rostliny jsou ale nádherné a majestátní, jsou to taková knížata. To je totiž důvod, proč je lidé tak milují. V naší střední Evropě si ale můžeme, díky klimatu, dovolit jen některé druhy. Takové cykasy pak v Evropě volně nerostou vůbec.

Čtěte také

Nejčastější je datlovník

Naše domácnosti tak nejčastěji osidluje palma datlovník, který je navíc velmi dobře klíčivý. Často tak vyséváte datlovníky přímo z koupených datlí, tedy z jeho pecky. Ale pozor! „Prvních pět roků vám dělá radost, ale pak z něj roste docela statný strom, který navíc docela píchá. Takže překáží a já pak týden co týden odpovídám na telefony, jestli ho naše zahrada nechce.“

Už ho i z legrace napadlo, že by měl tady existovat útulek pro opuštěné palmy, stejně jak je to u zvířat. Je to tak velká rostlina, že není v silách klasických panelákových bytů je mít doma natrvalo.

Jak se o ně starat?

Taková datlová palma má pěkné trny

Jsou to průměrně náročné rostliny, ale hodně záleží na druhu, který máte. A je jich kolem 2500. Některé jsou pouštní, některé rostou dokonce jen v tekoucí vodě.

Ty palmy, které doma pěstovat jde, obvykle potřebují vyrovnanou zálivku, mírně vlhký substrát a poměrně hodně světla. Dokonce se za světlem vytahují a vypadají pak nehezky.

Přežije zimu venku? Jen když pomůžete

A když ji dáte do venkovního prostředí, tak ji ale taky musíte v zimě chránit, jinak zmrzne. Zkusit můžete speciální odporové kabely, které omotáte kolem kmenu a pomocí snímače teplot jí dokážete přitápět. „Je to osvědčené, funguje to. Jednu máme před skleníkem Fata Morgana,“ dodává Jan Rybka.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio