Podnět posluchače Zdeňka Vojtka týkající se nepřesnosti na webových stránkách a komentáře Jiřího Leschtiny(prosinec 2014)

17. prosinec 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 17. 12. 2014

Text podnětu

Dobrý den,

Celkově jsem spokojený, jak dobře a profesionálně funguje Český rozhlas.

Nicméně posílám podnět, aby se Rada ČRo zabývala slabinami v ověřování informací. A když už dojde k omylu (chybovat je lidské), tak navrhuji aby Rada ČRo prověřila, zda a jak je omyl napraven (=např. zveřejněním opravy původní chybné informace).

Možná se pletu, ale když už výjimečně se ČRo splete, tak jsem nezaznamenal, že by ČRo uznal svůj omyl a zveřejnil opravu původní informace.

Viz omyl ve složení koalice, ze kterého pochopitelně vyplynul nesmysl v komentáři (nesmysl je pro zvýraznění psán velkým písmem)
http://www.rozhlas.cz/plus/nazory/_zprava/jiri-leschtina-semilska-poprava-jana-farskeho--1412161
Příklad omylu: …K tomu se spojili ANO, sociální demokraté, komunisté, lidovci i další hnutí Spolu. Tenhle koaliční pytel blech, v němž ani lidovci nemají zábranu spojit se s komunisty,.…

http://www.nasepojizeri.cz/semilsko-aktualne/v-semilech-bude-vladnout-koalice-ctyr-stran-bez-vitezne-volby-pro-semily/?aktualitaId=33810
…Vítězem voleb v Semilech se sice stalo uskupení Volba pro Semily se ziskem osmi mandátů, ale přesto bude v Semilech sestavena čtyřčlenná koalice ze stran na dalších místech - tedy ANO 2011, SPOLU, SEMILÁCI + KDU-ČSL a ČSSD, která má dohromady 11 zastupitelů z 21.

http://krkonossky.denik.cz/zpravy_region/v-semilech-vitezove-vladnout-nebudou-20141023.html
…Ve 21členném zastupitelstvu se na koalici dohodly ANO 2011, SPOLU, ČSSD a Semiláci + KDU-ČSL. Dohromady mají těsnou většinu, a to jedenácti mandátů….

Přeji vše dobré a zůstávám s přátelským pozdravem.

Zdeněk Vojtek

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Vojtku,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Vaši stížnost z 27. října 2014.

Zcela správně jste si všiml faktického omylu v onom komentáři. Český rozhlas zveřejnil opravný dodatek až poté, co byl na problém upozorněn mj. stížností podanou k Radě Českého rozhlasu.

Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Vypracoval je Daniel Raus, šéfredaktor stanice ČRo Plus.
Rada Českého rozhlasu toto vyjádření vzala na vědomí na své veřejné schůzi dne 17. prosince 2014. Text připojujeme v příloze.
Dodáváme k tomu zdůraznění skutečnosti, že jste svůj podnět napsal dříve, než se na webu ČRo objevil onen dodatek. Ten je navíc nedatovaný, což Rada ČRo pokládá za chybu a sdělila to vedení ČRo na výše zmíněné veřejné schůzi.
Vyjádření Daniela Rause, které je ve vztahu k právě zmíněným faktům problematické, Vám tedy zasíláme i jako doklad nedostatečné refexe onoho pochybení.

Vážený pane Vojtku, velice Vám děkujeme za pozorný poslech Českého rozhlasu a za výstižnou kritickou zpětnou vazbu k jeho práci.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Českého rozhlasu se týká pouze první z uvedených citací. Jde o komentář Jiřího Leschtiny, který odvysílala stanice Plus v průběhu jednání o koalici v Semilech. Není pravda, že neuvádíme informace na pravou míru, právě naopak. 12. 11. 2014 jsme odvysílali v Názorech a argumentech upřesnění, jež je uvedeno i na webu – přímo u daného komentáře.
http://www.rozhlas.cz/plus/nazory/_zprava/1412161

Zde je text upřesnění:

Dodatek redakce pořadu Názory a argumenty
Dne 23. října jsme v našem pořadu odvysílali komentář Jiřího Leschtiny Semilská poprava Jana Farského, ve kterém komentoval skutečnost, že v Semilech byl od povolebního vyjednávání o vedení města odstaven vítěz voleb a dosavadní starosta, poslanec Parlamentu České republiky za TOP 09 Jan Farský, který získal se svou kandidátkou Volba pro Semily 35 procent hlasů a porazil i hnutí ANO.

Jiří Leschtina užil i těchto slov: „Přesto se Babišova strana dohodla s ostatními poraženými a Farského sdružení vytlačila do opozice. K tomu se spojili ANO, sociální demokraté, komunisté, lidovci i další hnutí Spolu. Tenhle koaliční pytel blech, v němž ani lidovci nemají zábranu spojit se s komunisty, drží pohromadě jediné – odpor k Janu Farskému.“ Jiří Leschtina dovozuje, že se tak stalo hlavně proto, že Jan Farský je průkopník otevřených radnic a transparentnosti komunální politiky.

Předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek nás požádal o zveřejnění následujícího stanoviska:

„Český rozhlas v komentáři Jiřího Leschtiny v pořadu Názory a argumenty 23. října uvedl, že KDU-ČSL bude v Semilech vládnout spolu s komunisty. Tato informace nebyla pravdivá, v Semilech bude vládnout čtyřkoalice složená z hnutí ANO 2011, SPOLU, ČSSD a Semiláci s KDU-ČSL. KDU-ČSL v Semilech nikdy neuvažovala o vládnutí s pomocí komunistů, a to ani s tichou podporou.“

K tomu ještě dodatek ČRo:

Komentátor Jiří Leschtina vycházel ve svém komentáři z vyjádření poslance Farského, publikovaného v médiích a článků deníků, mimo jiné Hospodářských novin. Bylo zjištěno, přímo na místě v Semilech, že se v průběhu jednání o koalici bez Volby pro Semily opravdu krátce uvažovalo o tiché podpoře KSČM vzhledem k tomu, že by jinak disponovala jen křehkou většinou.

Tato možnost tiché podpory byla dvěma zastupitelům za KSČM neformálně nabídnuta vyjednávači nové koalice, avšak nikoliv z řad KDU-ČSL. V dalším průběhu jednání z této možnosti ale nakonec sešlo. Platí tedy, že samotná KDU-ČSL v Semilech nikdy neuvažovala o spolupráci s KSČM a za zavádějící formulaci v komentáři se omlouváme.

Podstatou článku Jiřího Leschtiny ale nebyla spolupráce stran, ale hledání důvodu, proč byl vyšachován vítěz voleb, který suverénně ve městě zvítězil a kterého veřejnost oceňuje jako propagátora otevřené komunální politiky. Komentátor Leschtina vyslovil svůj názor, ale pohledů na to může být samozřejmě i více a v rámci co největší snahy o objektivitu se k situaci v Semilech ještě vrátíme.

Daniel Raus
Šéfredaktor Český rozhlas Plus

Spustit audio