Jason Moody: Jezdím stopem. Věřím své intuici. A počítám každou korunu

24. červen 2016

Na stop si s sebou vždycky bere reflexní vestu, vlhčené ubrousky a plyšového medvídka. Stopuje takřka výhradně s cedulemi, a když už jede ve Francii projednou vlakem, jede načerno, schovaný na záchodě. Cestování je pro něj spojené se sdíleným ubytováním, dumpster-divingem i naskakováním na nákladní vlaky.

Lukáš Krejčí alias Jason Moody se na svém Twitteru charakterizuje jako „novodobý romantický hrdina a dekadentní cestovatel, co se snaží, aby se nerozpadl na milion kousíčků“. Hlavně ho ale charakterizuje autostop a jiné formy cestování za extrémně nízké náklady. „Jsem z chudé rodiny,“ říká. „Kdybych měl peníze, možná bych dělal spoustu věcí jinak, ale cestování bez peněz mě dostává nesmírně blízko dalším lidem, které bych jinak neměl šanci poznat.“ Objel necelou dvacítku evropských zemí a na letošek touží po Indii nebo jiném asijském dobrodružství. Počítá skutečně každou korunu. A neváhá odklonit svoji cestu úplně jinam, třeba i do jiné země, když se mu nabídne příležitost. Mezi svoje oblíbené státy počítá Dánsko a Itálii.

O svých cestách vydal e-book Dobrodružství stopaře Moodyho. Víc se o ní dozvíte na jeho webu: http://moodyhotoulky.tk/ma-kniha/.

Srovnání systému ubytování v sítích Trustroots a Couchsurfing, strava z kontejnerů za supermarkety čili dumpster-diving, radost z různorodých zážitků autostopu a nelegální naskakování na vlaky – to byla některá z hlavních témat rozhovoru v červnovém vydání cestovatelského a outdoorového magazínu Casablanca. Poslechněte si záznam vysílání a podívejte se na fotky!

03653447.jpeg
Spustit audio