Clipping: Vytříbený noise rap z Midcity

9. červen 2014

Spojení rap a západní pobřeží může evokovat g-funk nebo experimentální hip hop od Madliba po Flying Lotuse. Jedním z posledních experimentů, který odtamtud přichází, je noiserapový projekt losangeleské trojice Clipping, který si i k překvapení hudebníků samotných získal mnoho posluchačů.

Co se týče procesu tvorby, experimentální to vlastně není. Producenti Jonathan Snipes, známý díky filmové hudbě a ze skupiny Captain Ahab, i William Hutson alias Rale jsou oba spíš sound designéři a vědí dobře, jak docílit nejrůznějších atmosfér a zvuků. Žádné lo-fi, tohle je čistý, možná až vědecký noise. Jonathan a William uvádí do praxe své znalosti nepřeberného množství hardwaru i teorie vlnění v kombinaci se zkušenostmi s mnoha žánry a vášní pro hip hop. Svým neotřelým abstraktním kompozicím tu při tvorbě jen tak z plezíru dávají nálepky nejrůznějších hiphopových a elektronických žánrů a považují se jednoduše za rapovou skupinu. Party hudba do klubu, ve kterém byste se bývali raději nikdy neocitli.

Clipping sami deklarují, že svým pojetím hudby, která má být stejně hrozivá jako prostředí, ve kterém žijeme, navazují na koncept Bomb Squad. Radikální noise je tu často téměř bez beatů, ovšem není to bezhlavé násilí na uších a zpřístupňuje ho i rap, který tu slouží jako dobře padnoucí vodítko. Rapper Daveed Diggs, původem z Oaklandu, sice nabízí variace na klasická rapová témata, ale jeho flow je přesvědčivá a hlas zřetelný a čistý. Velmi trefně a záměrně narušuje pole magnetizující nevyzpytatelnosti chytrého minimalismu.

Nekoná se tu revoluce, spojení noisu a rapu si už vyzkoušel i Kanye West a u mnoha majitelů bubínků proráží například hardcoroví Death Grips. Pozoruhodný je na Clipping fakt, že jdou přes čáru velmi elegantně, až intelektuálně, jako by to byl nový výklad rapové zkušenosti, a výsledek může být přesto označen za líbivý.

Svůj debut Midcity zveřejnila losangeleská trojice na Bandcampu začátkem minulého roku. Nabídky prý přišly záhy a hned od několika labelů. Druhou desku nakonec vydává neustále se vyvíjející label Sub Pop, který spolupracuje také třeba s Shabazz Palaces.

autor: Mary C
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.