Deska týdne: Přímočaří Passion Pit natočili překvapivě optimistickou desku

22. duben 2015

Jedna věc, která Passion Pit odlišuje od dalších kapel, jejichž hitovky vás mají doprovodit na pláž a zpátky, jsou texty. Zatímco Lo-Fi-Fnk řeší nudu na párty a kámoše, Cut Copy si občas pomůžou ezoterickým blábolem a veršem o tancování, frontman Passion Pit Michael Angelakos se mezi sladkými synťáky zpovídá z hrůz, které mu způsobuje diagnostikovaná bipolární porucha. Když si člověk prohlédne záložku s texty Passion Pit, po úsměvu a bezstarostných tanečcích mu zůstane rozpačitá křeč.

Třetí deska Angelakosova projektu se jmenuje Kindred a je o poznání příjemnější než předchozí lament schovaný v cukrkandlu Gossamer. Bez schizofrenického vztahu hudby a slov by to asi v Passion Pit nešlo, ale s novými songy přichází zásadní změna. Ve změti optimisticky znějících melodií totiž občas prosvitne i nadějný verš. Nejlépe je to vidět na ploužáku All I Want. „When we wake up you engulf me in your love,“ zpívá Angelakos a přiznává, že velkou zodpovědnost za jeho štěstí má žena Kristy, postava často procházející skladbami Passion Pit – ovšem ne vždycky zobrazovaná s takovou pokorou.

All I Want není jediné milostné vyznání na desce, což by mohl napovědět sám název Kindred. Angelakos se obklopil rodinou a obrátil zrak z vlastního ponurého nitra směrem ke svým nejbližším. Úzkostlivý singulár ve skladbách často nahrazuje množné číslo a vědomí, že společně se dá zvládnout víc. Ani song Five Foot Ten s refrénem „I wanna be alone“ nakonec nekončí jako další z mnoha Angelakosových depresivních výpadů – díky náznaku, že teď je nejblíž stavu, po kterém celý život toužil. Další vzkaz na albu Kindred posílá zpěvák Passion Pit svému mladšímu bratrovi. V písni My Brother Taught Me How to Swim učí sourozenec zpěváka pochopit, že je okolo něj dost milujících lidí na to, aby ho zachránili před ním samotným.

Čtěte také: Přečtěte si také recenzi Karla Veselého: „Fascinace osmdesátkami je dnes už celkem ohraná a refrény velikosti mrakodrapů vzbuzují spíše úsměv, přesto je na albu Kindred od Passion Pit něco velmi lidského.“

My Brother je jeden z těch svižnějších tracků na desce, co se ale týče hitů, daleko před ním stojí epochální singl Lifted Up (1985), únikovka Until We Can’t nebo Five Foot Ten. Ovšem na rozdíl od těžce návykových tanečních songů z Manners pro mě na Kindred vyhrávají hlavně pomalé tracky – ať už je to zmíněná All I Want, nebo těžce dojemný ploužák Looks Like Rain. Angelakosova úzkost tu odvážně ční nad netypicky subtilními beaty.

03365901.jpeg

Přímočarost posouvá Kindred mezi hudební nadprůměr. Nepříjemný pocit nedůvěry k přesladkým aranžím a depresivním textům Gossameru je pryč a posluchač má daleko víc jasno v tom, co se na desce doopravdy odehrává. Je to milostné vyznání, které Angelakos plánoval už před dvěma lety, jak prozradil magazínu TimeOut. Kindred mělo být od začátku albem o opravdové lásce, protože být narcis už prý zpěváka nebavilo. Zaplať pánbůh za to.

Hodnocení: 80 % Passion Pit – Kindred (Sony, 2015)

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka