Deska týdne: TV on the Radio rezignovali na experimenty a oslavují obyčejnost

26. listopad 2014

Členové kapely TV on the Radio, tedy skupiny, která byla dlouhou dobu prakticky synonymem pro brooklynskou artrockovou scénu, natáčeli pátou desku Seeds v kalifornském domě Davea Siteka, přičemž hlavním inspiračním zdrojem jim prý byly tamější odrůdy marihuany. Žert, kterým se kapela snažila odlehčit atmosféru při jednom z rozhovorů, ale možná přece jenom prozrazuje o desce víc, než by se na první pohled zdálo.

Seeds je totiž opravdu zdaleka nejklidnější album dosavadního katalogu TV on the Radio, zároveň je v tom nejlepším smyslu slova prosté – pryč je experimentální neo-soul, smyčkování zvuků z různých zdrojů nebo míchání odkazů na hudební subžánry.

TV on the Radio se zkrátka rozhodli hodit za hlavu všechny formální hrátky a přistoupit k natáčení desky jako k zábavě. Dostali se tím ale samozřejmě na tenký led – fanoušci, kteří si jednou zvykli označovat svoji oblíbenou kapelu za chytrou, se totiž málokdy srovnají s tím, že jim jejich oblíbenci předloží nekomplikované písničkářství s aranžemi, které jsou sice sofistikované a propracované, těžko by je ale někdo mohl označit za originální nebo inspirativní.

Největším problémem Seeds jsou tak spíš přehnaná očekávání posluchačů, kteří se chystali na další posouvání indierockových hranic. To se totiž neděje, TV on the Radio se uklidnili, vyspěli a tenhle stav si užívají. Nejlépe je to vidět nejenom na šlapající hitovce Happy Idiot, která patří k nejchytlavějším songům celého roku, ale třeba i na procítěné pětiminutovce Careful You s klenutým refrénem a skvělými dvojhlasy. Mezi ty lepší části alba patří i balada Test Pilot nebo chytlavá stadionovka Ride, která z intimně sevřeného začátku rozkvete do čistého popu. TV on the Radio se sice často blíží k pomyslné hranici kytarového kýče, skutečně ji ale překročí jenom jednou – skladba Winter je opatřená otravným kytarovým riffem, který jako by se na desku přimotal od úplně jiné kapely.

03257831.jpeg

Jinak jde ale o poměrně podařenou oslavu obyčejných skladeb, a aby se jí člověk mohl zúčastnit, musí si uvědomit, že každé takhle skromné a neambiciózní album má svoje propady i hluchá místa. TV on the Radio ale pořád mají pořádnou dávku charismatu, díky kterému se dá deska poslouchat i jako celistvý materiál. Kdyby Seeds natočila dosud neznámá začínající kapela, určitě by se o ní psalo podstatně nadšeněji. V katalogu TV on the Radio ale nejspíš trochu zapadne, což je určitě škoda.

Čtěte také: recenzi Jana Macháčka: „Na novince Seeds se mistrovství TV on the Radio rozpouští v horlivých ambicích překonat sebe sama. Deska se hemží slepými uličkami. Vokály obou zpěváků v písních jako Ride nebo Love Stained ztrácí směr a zamotávají se do klišovitých kudrlinek a nesmyslných nápěvů. Monotematické texty mohou dobře fungovat jako očistné mantry v chvílích lehčích depresí a milostných rekapitulací, tam ale zároveň jejich pole působnosti končí. Nejbolestivější poslech nastává u skladby Winter začínající rokenrolovým riffem, který snad musel ‚vymyslet‘ každý, kdo v životě vzal do ruky kytaru.“

Hodnocení: 75 %Tv on the Radio – Seeds (Harvest Records, 2014)

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.