Deska týdne: Zvířecí Liars odsekali z hudby všechen tuk

19. březen 2014

Velká část kapel vzniká proto, že se chce podvědomě držet určitého směru a naplňovat předem dané žánrové šablony – chtějí se zkrátka někomu podobat a stát se součástí popkulturního proudu. Pak jsou ale skupiny, které záměrně mění žánrové masky tak často, až nepřipomínají vůbec nikoho. Je těžké ve zkratce shrnout, jakou hudbu hrají Liars, rozhodně je ale zjevné, proč ji hrají právě takovou: nechtějí zůstat na jednom místě, nechtějí nudit své posluchače a především nechtějí nudit sami sebe. Střídání zvuku je jejich program.

U předchozí desky Liars WIXIW se mluvilo o definitivním přimknutí kdysi experimentální postpunkové kapely k elektronickému písničkářství, které je vrstevnaté, propracované a má svoji vnitřní logiku. Na aktuální nahrávce Mess ale znovu dělají to, co jim jde nejlépe – otáčí se na podpatku a s naprostou sebejistotou předkládají album, které je diametrálně odlišné od svého předchůdce. Frontman Angus Andrew popsal proces skládání skladeb velmi výstižně: kapela se zkrátka snažila osekat z tracků všechen přebytečný tuk. Nic dlouho nepromýšlet, strukturu desky zbytečně nekomplikovat a v co nejkratším čase ze sebe vysypat skladby obroušené až na kost.

Čtěte také

Výsledkem je nespoutaná deska, která je stejnou měrou jednoduchá i nezdolatelná. Jediným vstřícným krokem směrem k posluchačům je jasné rozdělení desky na dvě poloviny, první freneticky rychlou a druhou kontemplativně upozaděnou. Jinak jde ale o dýku do zad pro fanoušky, kteří jsou zvyklí vnímat hudbu jako kulisu. Mess je animální shluk ostrých analogových kláves, svižně dusající rytmiky a modulací vykloubeného hlasu, který utvrzuje v jediné známé jistotě. Liars jsou pořád temní, svoji temnotu ale tentokrát hudebnímu světu nepředkládají jako nezlomný fakt, ale používají ji jako motor, který žene jejich skladby kupředu a dokáže z nich vytřískat co nejvíc energie. John Lyddon ve skladbě Rise od své kapely Public Image Ltd. arogantně vřískal, že „vztek je energie.” Liars vyznávají podobné motto – díky jejich kreativitě je ale deska Mess nejenom energická, živá a bezmála zvířecí, ale zároveň i intelektuálně vyzývavá.

Hodnocení: 80 %
Liars – Mess (Mute 2014) 55:17

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.