Diagnóza F: Jak si vybrat vhodného terapeuta?

21. srpen 2014

Od chvíle, kdy jsem začala pro Radio Wave připravovat Diagnózu F, dostávám od svých přátel a kolegů opakovaně stejnou otázku: „Asi bych potřeboval zajít k nějakému psychologovi, nevíš o někom vhodném?“

Vím. Mám pár jmen odborníků (většinou těch, se kterými mám nějakou osobní zkušenost), které doporučuji. Většinou se ale nejdřív ptám, co by asi tak dotyčný chtěl či potřeboval řešit, a až podle toho volím vhodného odborníka, o kterém si myslím, že by právě v této oblasti mohl být mým přátelům vhodným poradcem. Co ale dělat, když kolem sebe nemáte někoho, kdo by vám někoho doporučil? Jak si správně vybrat a na co si dát pozor? Na to jsem se v rozhovoru Diagnózy F ptala psychologa a psychoanalyticky orientovaného psychoterapeuta PhDr. Jiřího Jakubů, Ph.D.

Zcela nepokrytě začneme finanční stránkou – vybrat si můžete terapeuta, který pracuje na pojišťovnu (náklady na terapii pak budou nesrovnatelně nižší), nebo terapeuta, jehož péči si hradíte sami, což je nákladnější. Cena hodinové konzultace se pohybuje cca od 400 do 1200 korun (podle renomé odborníka i velikosti města, v němž nabízí své služby). Terapeuti, kteří pracují na pojišťovnu, se většinou hůř hledají a mají častěji delší čekací lhůtu.

To, zda se rozhodnete jít na terapii k muži či ženě, bývá otázkou vaší volby, ovšem někdy by mohlo být zajímavé jít právě k tomu pohlaví, ke kterému bychom spíš nešli, neboť i to může být důležitá informace, která možná souvisí s tím, co nás trápí. Někdy například ženy vyhledávají terapeuta muže, aby jim pomohl zorientovat se v mužském světě, a přitom by potřebovaly spíš průvodkyni světem ženským a naopak.

Když už se si vybereme terapeuta (muže či ženu) a začneme k němu chodit, v ideálním případě si spolu začneme vytvářet terapeutický vztah. Jaké má terapeutický vztah hranice a co dělat, když se do svého terapeuta zamilujeme? A jaká další zákoutí může náš vztah skrývat? O tom už víc v rozhovoru s Jiřím Jakubů.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.