NOVINKY: Danny Brown, Zagami Jericho, Solange, Fiordmoss a další útvary

4. říjen 2016
Factory Radia Wave

V další várce novinek Radia Wave znovu vítáme starou známou (teď už) berlínskou kapelu Fiordmoss nebo autora naší desky týdne Dannyho Browna. Nováčky naopak reprezentuje velká naděje české scény, zpěvačka a producentka Zagami Jericho. Mluvit se bude i o nové superskupině LIV, ve které se potkává švédská zpěvačka Lykke Li a členové kapely Miike Snow a Peter, Björn and John. A možná nakonec rozdojíme i kozla.

LIV – Wings Of LoveCredits: Li Lykke Timotej Zachrisson, Andrew Wyatt, Pontus Winnberg, Björn YttlingLabel: INGRIDPopulární švédská mistryně sladkobolných hymen Lykke Li nevydala sólovou desku už dva roky a nezdá se, že by na tom v nejbližší době plánovala něco změnit. Společně se svým partnerem a producentem Jeffem Bhaskerem se totiž vrhla do jiného projektu – do superskupiny. Formace LIV, kterou kromě hlavní hvězdy Lykke Li tvoří Andrew Wyatt a Pontus Winnberg z Miike Snow a Björn Yttling z kapely Peter, Björn & John, se zatím soustředí na vypiplané šedesátkové retro. Tak aspoň zní první singl Wings Of Love, který putuje do naší rotace.

Zagami Jericho AKCredits: Zagami JerichoLabel: self-releasedZagami Jericho – takhle si říká nový objev české elektronické scény, talentovaná zpěvačka a producentka, která už dřív hostovala na desce producenta Atreye a aktuálně vypouští na Bandcamp svoje debutové sólové EP City Is My Church. Obal zdobí bezmála moebiovská ilustrace, facebookový profil zase odkazuje na estetiku subžánru vaporwave. Samotná hudba ale samplovací strategie vaporwavu neevokuje – spíš jde o čistý elektro pop s hodně zajímavým vokálem. O Zagami Jericho letos rozhodně ještě uslyšíme, minimálně v talentové soutěži Radia Wave Startér.

Nils Bech Please StayCredits: Nils BechLabel: DFA RecordsPětatřicetiletý norský hudebník Nils Bech je na skandinávské scéně poměrně známou osobností a teď se zdá, že by mohl prorazit i mimo sever. Aktuálně totiž chystá album na dobrém labelu DFA Records, který spoluzakládal James Murphy z projektu LCD Soundsystem. První singl propagující chystanou desku se jmenuje Please Stay a pod jeho produkcí je podepsaný Drippin.

Goat I Sing In SilenceCredits: GoatLabel: Sub PopJediné podrobnosti, které o sobě kapela Goat poskytuje médiím, jsou hodně podezřelé – skupina prý pochází z vesnice Korpilombolo ukryté v hlubokých švédských hvozdech a kromě hraní hudby se věnuje praktikování voodoo rituálů. I když budeme tyhle informace považovat za marketingovou hru, hudba skupiny, která v pátek na labelu Sub Pop vydá album Requiem, rozhodně je hodně rituální. Z desky si do rotace vybíráme skladbu I Sing In Silence – na té kapela opouští dlouhé psychedelické kytarové plochy a předkládá posluchačům poměrně hravou popovou skladbu, kterou by klidně mohla natočit třeba taková Tune-Yards.

Mai Kino The WavesCredits: Mai KinoLabel: Bad Life ArtistsPortugalskou zpěvačku Mai Kino jsme na Radiu Wave představovali loni na jaře prostřednictvím singlu Burn. Teď se tahle v Londýně usazená hudebnice vrací s debutovým třískladbovým EP nazvaným The Waves, na kterém kromě zmíněného singlu Burn najdeme i starší skladbu June a samozřejmě i titulní píseň. Právě tu budete slýchávat na Radiu Wave.

Russ GoneCredits: Russ VitaleLabel: Russ My Way Inc.Atlantský rapper a producent Russ Vitale vystupující pod svým křestním jménem je jednou z největších hiphopových komet letošního roku. Ze Soundcloudu nabral směr k velkému labelu a singl What They Want už boduje v americkém žebříčku. Místo mixtapes či alb vypouští člen rapového klanu DIEMON Crew raději samostatné singly. Ten nejnovější se jmenuje Gone a stejně jako u všech předchozích i tady se postaral i o produkci.

Danny Brown From The Ground ft. KelelaCredits: Danny Brown, Kelela MizanekristosLabel: Warp RecordsAmbiciozní deska detroitského rappera Dannyho Browna nazvaná podle písně legendárních Joy Divison Atrocity Exhibition je naší aktuální deskou týdne, naše postřehy a názory na tohle album tedy můžete slyšet ve vysílání každý den. Do pravidelné rotace teď navíc ještě posíláme skladbu From The Ground, na které Danny Brown spolupracoval s future R&B zpěvačkou Kelelou a která je po pilotním singlu When It Rain druhým trackem, který se z nahrávky Atrocity Exhibition dostal do naší rotace. Danny Brown to tentokrát zklidnil, tenze je ale stejně pořád zřetelná.

03716775.jpeg

Solange JunieCredits: Solange Knowles, André Benjamin,Label: Saint / ColumbiaSvé třetí studiové album A Seat at the Table vypustila soulová zpěvačka Solange nečekaně a bez ohlášení. Přesně tak, jako to dělá její starší sestra Beyoncé. Ve studiu jí byli k ruce Raphael Saadiq nebo Questlove a na albu hostují Lil Wayne, Sampha, The-Dream, BJ the Chicago Kid nebo Q-Tip. Jedním ze „skrytých“ spolupracovníků je i Andre3000, jehož hlas je slyšet ve sborech ve skladbě Junie, kterou si desku představíme.

Grumbling Fur Heavy DaysCredits: Alexander Tucker, Daniel O'SullivanLabel: Thrill Jockey RecordsLondýnské duo Grumbling Fur tvořené Alexanderem Tuckerem a Danielem O’Sullivanem aktuálně vydává svoji čtvrtou desku Furfour a pokračuje tak v cestě, kterou načrtlo už před pěti lety. Kapela se svým zvukem odvolává na anglickou psychedelickou scénu sedmdesátých let a je stejnou měrou inspirována Brianem Enem, anglickým folklorem a třeba i synťákovými plochami jako z labelu Ghost Box. Na nové desce jde ale skupina přece jenom trochu blíž posluchačům – minimálně ve skladbě Heavy Days, která svou výraznou melodií evokuje třeba The Beta Band nebo klidnější polohy Animal Collective.

Fiordmoss Motherland Credits: Petra Hermanová, Roman Přikryl, Jan Boroš, Jon-Eirik BoskaLabel: Sinnbus Fiordmoss se na chvíli vrátili do České republiky, aby odehráli šest koncertů. Dnes ještě můžete stihnout Ostravu a zítra Brno, turné končí 8. října v jejich domovském Berlíně. Na turné představují nový materiál a nazvali ho po aktuálním singlu Motherland, který vyšel minulý týden na německém labelu Sinnbus (Einar Stray, Troy Von Balthazar, Me And My Drummer). Videa ke skladbě se prý dočkáme vzápětí. Co ale slibované dlouhohrající album?

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio