NOVINKY: Vic Mensa, Jenny Hval, Květy, Ryn Weaver, Mew a mlha

15. duben 2015
Factory Radia Wave

V dnešních novinkách vás pozveme na návštěvní den Martina Kyšperského, poskytneme královskou lekci v taneční škole dr. Prinzhorna a v ceně je i vaginální sabat s Jenny Hval. K tomu nám zamňoukají dánští rockeři Mew a mlhu vypustí domácí písničkářka Ira Mimosa. U Mad?

Jenny Hval – Sabbath
Credits: Jenny Hval
Label: Sacred Bones
Norská písničkářka a experimentátorka Jenny Hval, která se přesně před dvěma lety představila také v pražském klubu K4, patří k stěžejním osobnostem bohaté severské scény. Její nové album (a první na labelu Sacred Bones) vyjde 9. června, ponese titul Apocalypse, girl a je mj. inspirováno surreální filmovou klasikou Věry Chytilové Sedmikrásky – co jiného by také mělo podnítit fantazii autorky, jejíž hudba byla vždy originální směsí politiky a touhy. Famózní druhý singl Sabbath mířící do našeho playlistu pak vychází z Jennina dávného snu, v němž se jí zdálo, že její vagína nosí rovnátka. Brr.

Prinzhorn Dance School – Reign
Credits: Suzi Horn, Tobin Prinz
Label: DFA
Britské postpunkové duo Prinzhorn Dance School – jež si dalo jméno podle slavného psychiatra, který sbíral výtvarná díla svých duševně nemocných pacientů – připravilo na 9. června vydání svého nového minialba Home Economics. Hodně ekonomicky a úsporně zní i singl z této šestiskladbové kolekce, jenž se jmenuje Reign a který svým napjatým, minimalistickým soundem připomene třeba tvorbu Spoon nebo Gang of Four.

Vic Mensa – U Mad ft. Kanye West
Credits: Victor Mensah, Kanye West, D. Garcia, S. Ponce, M. Dean, E. Brown, D. Phelps, S. Taft, N. Goldstein
Label: Virgin EMI
Yeezy season approaching... Kanyeho Westa je poslední dobou všude moc. Zapomeňte na popové singly s Paulem McCartneym – na tvrdý hiphopový track All Day navazuje chicagský rapper podobnou skladbou U Mad. O tučný beat se postaral s trojicí dalších producentů a autorů se na skladbě podílelo hned devět. Hlavní hvězdou je tady nicméně jednadvacetiletý Vic Mensa, kterému technicky vzato skladba patří a jehož debutové album patrně propaguje. Připomeňme ještě, že oba rappeři se už potkali v únoru ve skladbě Wolves, která by měla být pro změnu k nalezení na Kanyeho nové desce So Help Me God.

Květy – Návštěvní den
Credits: Vladimír Mišík
Label: Indies Scope
Bazarem proměn se bude jmenovat albová pocta Vladimíru Mišíkovi, které se zúčastní přes dvacet domácích hudebních projektů z alternativní scény. Deska vychází 9. června péčí Indies Scope a klasické hity českého písničkáře si na ní vystřihli třeba Jan P. Muchow, Bratři Orffové, Ille nebo Květy. A právě brněnská skupina v čele s Martinem E. Kyšperským má na svědomí první ochutnávku, jíž je skladba Návštěvní den z alba Etc. 4 z roku 1987. „Já a Aleš Pilgr, bubeník z Květů, máme hodně rádi desku Etc. 4, která je zcela nedoceněná. Částečně za to může například zvláštní zvuk elektrických bicích, který nám přijde úžasný, a dnes i – překvapivě! – moderní. V těch skladbách je duch doby,“ vysvětluje Martin Kyšperský svůj výběr.

02234815.jpeg

Ryn Weaver – The Fool
Credits: Erin Michelle Wüthrich
Label: Mad Love / Interscope
Americká zpěvačka Ryn Weaver patří od loňského léta mezi největší nastupující naděje současného popu – původní i remixovou verzi hitu OctaHate, s nímž jí producentsky pomohli Benny Blanco, Cashmere Cat a Michael Angelakos z Passion Pit, už ostatně znáte i z našeho playlistu. Její aktuální singl The Fool – gradující v raketovém instrumentálním finále – pochází z Rynina napjatě očekávaného stejnojmenného debutu, který se ve fyzické podobě objeví na pultech obchodů 16. června.

Ira Mimosa – Mlha
Credits: Ira Mimosa
Label: Jezerka Records
Ira Mimosa je pražská zpěvačka a kytaristka, která až donedávna zpívala výhradně francouzsky. Debutovala před třemi lety s albem La lumière, její nejnovější skladba Mlha už ale má český text. Její atmosférické dreampopové písničkářství výrazně boduje v naší talentové show Startér, a tak nemůžeme (a nechceme) dělat nic jiného než skladbu nasadit i do našeho playlistu.

East India Youth – Turn Away
Credits: William Doyle
Label: XL Recordings
Elektronický producent a zpěvák William Doyle alias East India Youth zatím vzbuzuje se svou druhou deskou Culture of Volume poněkud rozporuplné reakce. V Británii vynáší následovníka úspěšného debutu Total Strife Forever, nominovaného na Mercury Prize, do nebes (The Guardian dal desce dokonce plný počet bodů), zatímco v zámoří přijali jeho digitální písničkářství prošpikované odkazy na synth pop poněkud chladně. My si z desky anglického hudebníka, který teprve nedávno vyměnil kytaru za laptop, vybíráme epickou skladbu Turn Away.

03360433.jpeg

Mew – Witness
Credits: Jonas Bjerre, Bo Madsen, Johan Wohlert, Silas Utke Graae Jørgensen
Label: Play It Again Sam
Dánští rockoví psychedelici Mew hlásí po dlouhých šesti letech návrat s šestým studiovým albem nazvaným lakonicky +–. Z desky, která vyjde 27. dubna, už Mew vypustili dvojici singlů Satellites a Water Slides, nás ale víc zaujal ten nejaktuálnější, třetí v pořadí. Jmenuje se Witness a je to svěží hymnický track ozdobený pro Mew tak typickými falzety. Dáváme plus.

Vanbot – Seven
Credits: Ester Ideskog, Johannes Berglund
Label: self-released
Švédská elektropopová princezna Ester Ideskog aka Vanbot nedávno rozšířila řady muzikantů, kteří se po nervovém kolapsu rozhodli smazat celé nahrané album a začít znovu a lépe. Na následovníka jejího bezejmenného debutu jsme si tudíž museli čtyři roky počkat: zpěvaččina druhá deska Perfect Storm se přižene 15. května a propaguje ji výborný singl Seven, který evokuje nejsilnější chvíle severské divy Robyn či její mladší kolegyně MØ.

The Very Best – Let Go
Credits: Esau Mwamwaya, Johan Hugo
Label: Moshi Moshi
Malawský zpěvák Esau Mwamwaya a švédský producent Johan Hugo alias The Very Best vypustili minulý týden do světa svou novou desku Makes A King, k jejímuž nahrávání si přizvali například londýnského písničkáře jménem Seye či senegalského zpěváka Baabu Maala. Z alba natáčeného v napůl křesťanské a napůl muslimské vesnici M’dala Chikowa vám nabízíme globální pop skladby Let Go, v níž na baskytaru hostuje Chris Baio z Vampire Weekend a ke které vznikl i vtipný osmibitový videoklip.

Spustit audio