Cut Club: Móda a výtvarné umění

9. březen 2013

S Filipem Hiekem a Marcelou Křížovou se ohlížíme za semestrem stráveným na Politecnico di Milano. Vyzkoušeli si tam nejrůznější techniky práce s pletáží, které rozpracují v domovském Ateliéru módní tvorby na VŠUP. S Nik Timkovou představujeme sérii výstav Cut Club, která se soustředí na módní tvorbu s přesahem do výtvarného umění. První díl patří značce Esha a běží do 20. března v galerii A.M. 180 v Praze.

Značka Två vznikla vloni v rámci semestrální práce v Ateliéru módní tvorby. Její autoři Filip Hieke a Marcela Křížová ji už brzy uvedou v LA Gallery Novesta, protože je určená právě na nadcházející jarní a letní sezónu. Natáčeli jsme o jejich spolupráci a dalších plánech, o studiu na milánské polytechnice a o tom, jak chtějí tamní zkušenosti využít v Praze.

Esha Mlynarčíková je slovenská designérka, která aktuálně studuje na zlínské UTB. Rozhovor o její práci, labelu Esha a kolekci Dark Wood si můžete poslechnout tady. Aktuálně má svou první výstavu v Praze v galerii A.M. 180. Kurátorka Nik Timková si ji vybrala pro první díl série Cut Club zaměřené na souvislosti mezi módou a výtvarným uměním. V instalaci oděvů, doplňků, šperků a bot citlivě pracuje s prostorem galerie. Výstava je minimalistická a přitom efektní, respektuje a podtrhuje charakter Eshiny práce. Prohlédnout si ji můžete po dohodě až do 20. března v galerii nebo ve fotoreportu na blogu 11 koček. Nik je čerstvou absolventkou magisterského studia na respektované londýnské škole Central Saint Martins College of Arts and Design. Poslechněte si rozhovor o projektu Cut Club:

Playlist:
RxGibbs – Macro (Cascine)
D Tiberio – Raver 5 (Timetable)
Kate Boy – Northern Lights (IAMSOUND Rec.)
Rudi Zygadlo – Banana Tree feat YADi, PhOtOmachine Remix (Planet Mu)
Natasha Kmeto – Pleasure Delay, Jason Burns Remix (Dropping Gems)
The Knife – A Tooth For An Eye (Mute)
Gass Candy – Possessed (Italians Do It Better)
Jessie Ware – 110 % (PMR Records)
Laura Stevenson – Runner (Don Giovanni)

02845897.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.