MBPFW sneak peek: LaFormela a Zuzana Kubíčková, zlínský FERN

17. březen 2015

Tento týden začíná jarní pražský fashion week a v Modeschau se dozvíte, co na něj chystají designéři LaFormela, čerstvě ocenění na Czech Grand Design. Detaily o nové kolekci na podzim a zimu 2015 prozradí i Zuzana Kubíčková a od organizátorů se dozvíte i o vzácných zahraničních hostech MBPFW. Kromě Prague Fashion Weekendu, který tento víkend naplní prostory ZIBA na pražských Příkopech špičkovou českou módou, se jako vždy věnujeme i lokálnímu průmyslu: přinášíme reportáž ze zlínské výroby tenisek FERN.

LaFormela: Poklady z podzemí

Trojici LaFormela jsem odchytla chvilku po vyhlášení cen Czech Grand Design. Čerství vítězové kategorie módní designér roku se na Prague Fashion Weekendu představí v sobotu večer, v jednom bloku s kolekcemi Pavla Brejchy, Odivi a Chatty. Právě tenhle přehlídkový slot bude v živém videopřenosu streamovaný na Nowfashion.com. Kolekce LaFormela na podzim a zimu 2015 má být blyštivá a temná: „Tentokrát jsme se inspirovali podzemím, světem horníků a hledačů drahých kamenů,“ vysvětluje Antonín Soukup a Mirka Kohutiarová s Katarínou Ravasovou dodávají: „I když to je hodně zářivé, pořád tam máme i hodně černé, to by jinak nebyla LaFormela.“ Poslechněte si více, v reportáži z finále Czech Grand Design uslyšíte i ZORYA nebo Martinu Malou z butiku Kurátor, který vyhrál kategorii obchod roku.

Zuzana Kubíčková a/w 2015: Výlet do podzimního lesa

Klidné barvy podzimního lesa jsou v chystané kolekci Zuzany Kubíčkové kombinované s kontrastními detaily. Návrhářka opět pracuje s vrstvením a hrou s průhledy: „Pracuji s kůží v kombinaci s dalšími látkami a zdobnými detaily.“ Na Prague Fashion Weekend vzniká 8 základních ženských modelů, které se pak rozrostou do kolekce o třiceti kusech. Přehlídka Zuzany Kubíčkové proběhne v sobotu večer v bloku s Pavlem Berkym, Tiqe by Petra Balvínová a Michael Kovacik Prague. Návrhářka se na ni připravuje v novém prostorném showroomu s ateliérem na pražských Vinohradech. Poslechněte si více o nové kolekci na MBPFW, ateliéru v Mánesově ulici nebo o plánech na podzimní výstavu UMPRUM.

Do Prahy míří vzácní hosté MBPFW: Novinářka Jessica Michault, fotograf Adam Katz Sinding nebo top model Filip Hrivňák

Jedním z výjimečných bodů doprovodného programu Prague Fashion Weekendu je konference Fashiontech. Ta je v Česku a na Slovensku vůbec první událostí svého druhu zaměřenou na spojení módy a technologií. Jak přiblížila asistentka ředitele MBPFW Lukáše Loskota Ema Janáčková, představí se na ní konkrétní wearables (o některých už jste mohli slyšet v Modeschau) a smart textiles nebo studie o vlivu influencerů na Instagramu. Reportáž ze čtvrteční Fashiontech, která je už zcela zaplněná, pro vás budeme mít v příštím dílu pořadu, ve kterém se také ohlédneme za nedělním fashion talkem s Adamem Katzem Sindingem a Jessicou Michault. Setkání, které Modeschau s velkou radostí oficiálně zaštiťuje jako mediální partner, v Praze vůbec poprvé představí tyto dvě výjimečné osobnosti světové módní žurnalistiky a lifestylové fotografie. Šéfredaktorka Nowfashion.com Jessica Michault je módní novinářka s doslova globálním vlivem: píše pro média v Asii, Evropě i v Americe. Prague Fashion Weekend nepodpoří jen svou osobní účastí, ale také videopřenosy vybraných přehlídek na svém vlivném webu. Adam Katz Sinding do Prahy přijíždí jako fotograf Style.com, kde se objeví jeho streetstyle momentky z MBPFW. Jeden z nejlepších streetstyle fotografů současnosti aktuálně pracuje také pro New York Times, americký Vogue nebo W Magazine. Vzácným hostem ze světa současné světové módní špičky bude i slovenský top model Filip Hrivňák, aktuální tvář Versace. Filip půjde jako model závěrečnou přehlídku MBPFW. Poslechněte si více o přípravách a vzácných hostech prvního jarního Prague Fashion Weekendu.

Zlínské tenisky, které se prochází po Japonsku: FERN

Z lesku pražského fashion weeku se na závěr přesuneme do českého průmyslu. Tentokrát do výroby české firmy FERN, která v jedné z bývalých budov Svitu ve Zlíně vyrábí plátěné tenisky. Jde o největší českou výrobu bot z pryže a textilu, která pracuje pro značky jako Kawasaki, Cebo nebo Sneaky Sneakers. Boty z FERNu se díky technologii lisování a biodegradabilním materiálům po určité době samy rozloží. Až na výjimky se prochází hlavně po jižní a západní Evropě a po Japonsku. Výrobou mě provedl Petr Fajkus.

Odkazy:
www.mbpfw.com
www.laformela.com
http://cargocollective.com/zuzanakubickova
www.fern.cz

Playlist:
Indian Wells – Alcantara, Jolly Mare 'Lancia Thema' Rmx (Bad Panda)
Cassius Select – Joy Mile (Unknown To The Unknown)
Dural – Sea Inside (Hyperboloid)
Tokimonsta – Realla feat. Anderson Paak, HWLS Remix (Young Art Records)
LTD Colours – Sweet Treats (Infinite Machine)
Kanye West – All Day, Araatan Edit (Def Jam)
Seekae – The Worry (Future Classic)
Tinashe – Just The Way I Like You (RCA)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.