Modeschau: Vizionářský textil, plzeňská taktilní vlna a české módní právo

1. srpen 2016

Experimentální textil, inovace modrotisku nebo oděv jako druhá kůže a tekutá struktura. V Modeschau nahlédneme na výstavy i do návrhářských ateliérů. Přinášíme také rozhovor o právních otázkách, které se nejčastěji řeší v českém módním průmyslu.

Druhá kůže a tekutá struktura: Martina Mlezivová a Stanislava Malcová

V plzeňském designérském okruhu z Fakulty designu a umění, ze kterého vzešla mimo jiné designérská skupina Dry Milk Of Virgin Mary, vznikají v posledních letech zajímavé práce spojené s intimitou, hmatem a strukturou. V Modeschau jsme vám už představovali kolekci Terezy Švolíkové a dnes pokračujeme pracemi Martiny Mlezivové a Stanislavy Malcové. Martina Mlezivová se inspirovala povrchem lidské kůže, chloupky, pihami a bradavičkami. Tyto prvky přenášela na minimalistické spodní prádlo a pantoflíčky: „Pracovala jsem s jemnými vlasci, které jsem vázala a tavila. Na dotek vytváří drsnější struktury a na pohled působí jemně a esteticky.“

Práce Stanislavy Malcové řeší téma prostoru mezi lidským tělem a koncem oděvu. Modistickými dutinkami v různých délkách, našitými na splývavé šaty, vytvořila pohyblivé ostrůvky, které evokují pohyb sasanek pod hladinou moře. „Vždy se snažím hledat nějaké nové technologie, nejít zajetými cestami. Zajímá mě tvorba vlastních materiálů. Ráda bych pokračovala ve vývoji této práce a posunula ji do nositelnější podoby.“ Poslechněte si rozhovory s Martinou Mlezivovou a Stanislavou Malcovou.


Aktualizace modrotisku a experimentální textil: vizionářský design z Ateliéru textilní tvorby na UMPRUM

V Galerii Kuzebauch můžete až do 28. srpna vidět výstavu Experimentální textil, kterou mě provedla vedoucí Ateliéru textilní tvorby Jitka Škopová. Její studenti pracovali s přírodními materiály, jako jsou smůla, rašelina nebo uhlí, ale i s betonem nebo sklem: „Například Alžběta Hnízdilová zpracovávala téma, jak přežít katastrofu. Vytvořila proutěnou nádobu, kterou pojí a flexibilně tvaruje smůla. Ondřej Trnka zase zaléval textilní vlákna do betonu a pak je nechával vyhořet.“

Na výstavě uvidíte vedle řady dalších zajímavých prací také třešňové uhlí s křišťálem, které čistí vody, od Amálie Koppové nebo experimenty s dýňovými fóliemi Elišky Hlaváčkové. Fascinující a záhadné jsou abstraktní rituální předměty od Pavly Noskové, která pracovala s rašelinou. Za zmínku stojí také aktualizace modrotisku, která byla ateliérovým tématem a jejíž výsledky byly k vidění na letním Artsemestru v budově UMPRUM. Poslechněte si rozhovor s vedoucí Ateliéru textilní tvorby Jitkou Škopovou.

Jak studenti Ateliéru textilní tvorby tradiční techniku modrotisku posunuli, se můžete podívat ve fotogalerii na FB Modeschau.

03667708.jpeg

Čeští návrháři a právo: past nepsaných dohod

Ústav práva módního průmyslu je nová instituce, která chce přispět k lepšímu právnímu povědomí na české designérské scéně i v módním průmyslu. V letošním roce už UPMP uspořádal dva semináře a další je v plánu na nadcházejícím podzimním týdnu módy Prague Fashion Week. Právníci Zuzana Šimonovská a Filip Čabart v Modeschau mluvili o nejčastějších právních problémech v prostředí autorského módního designu. Návrháři se například často drží jen nepsaných dohod, dopředu si jasně nestanoví základní podmínky spolupráce. „Bývá problém v tom, že není předem vymezené, kdo co přináší, není rozdělená rozhodovací pravomoc, jasně rozdělený výnos z případné společné činnosti. Neřeknou si, jak budou značku propagovat, kdo k ní bude mít jaká práva a podobně. Stačí si přitom tyto základní body dát na papír, nebo si je vyměnit e-mailem. Předejde se tak problémům i rozdílným očekáváním od společné práce,“ říká Zuzana Šimonovská. Praktické předměty v této oblasti na českých designérských školách podle ní chybí.

Zkušenosti se spoluprací s návrháři chybí i v českém průmyslu, tvrdí Filip Čabart. „Celý proces je u nás zatím v plenkách, máme tu jen jeden módní dům, který se spolupráci s designéry systematicky věnuje (poznámka redakce: Pietro Filipi). Kdyby na takové spolupráce bylo zvyklých více značek, určitě by existoval i nějaký jednoduchý template, se kterým by všichni rádi pracovali, a nikomu by nepřišlo zvláštní, že designér chce podepsat nějakou smlouvu.“ Poslechněte si více v rozhovoru a zapište si do diáře datum 7. září, kdy se odehraje Fashion Law Conference 2016.

playlist:
Palmistry – Sino (Mixpak)
IWII – The Earth (uns.)
Resla – Nitro (Staycore 117)
DotoradO’PrO’ – Marimba Rija (Enchufada)
Rizzla – Burning Boat (Fade to Mind)
Zutzut – Tantra Negro (Staycore 117)
Spice – Inna Mi Pocket, Dubbel Dutch Rmx (Fade to Mind)
Lafawndah – All That She Wants Extended (Warp)
Mya Gomez – Ex-Narcissist (Non Worldwide)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.