Shooting Fashion Stars: 7dub

6. říjen 2010

Prestižní módní projekt Shooting Fashion Stars se letos koná už podesáté. Každoročně vybírá ta nejzajímavější jména z nastupující generace módních návrhářů a dává jim příležitost zazářit na velké přehlídce. Desátými jubilejními módními hvězdami se staly Mirka Talavašková, Zuzana Kubíčková, Zuzana Sedmidubská a návrhářské duo Dvojitá porce.

Jejich profily vám přinášíme v předstihu před přehlídkou, která se odehraje ve středu 20. října od 19 hodin v holešovickém DOXu. Nyní pokračujeme představením Zuzany Sedmidubské neboli 7dub.

Módní tvorba Zuzany Sedmidubské působila od ukončení pražské VŠUP jako reliéfní odraz inspirací z cest a přírody. Kolekce Alhambra, se kterou před dvěma roky absolvovala a obhajovala titul Top Styl Designer, plasticky i proporčně opisovala charakter a atmosféru středověkého arabského palácového komplexu v Granadě, kde Zuzana absolvovala stáž na fakultě Bellas Artes. Osobitým uchopením konkrétního tvaru z vnějšího světa byla i loňská kolekce Liquid, která zpracovává téma stékání vody po oblých křivkách těla. Konceptu vln plynoucí vody byly přizpůsobeny střihy, materiály i jemná barevnost oděvů.

Nová kolekce Stripes, za kterou je Zuzana Sedmidubská jednou ze čtyř letošních nominovaných Shooting Fashion Stars, ale vznikla jiným způsobem. Zuzana v ní přichází s tvarem, který je více založený na vnitřní myšlence o fungování vnějšího světa než na jeho konkrétních fyzických konturách. Tímto způsobem už Zuzana pracovala na kolekci Nostalgie, se kterou v roce 2008 vyhrála titul Top Styl Designer. Nostalgie vyjadřovala stesk a nesouvislost vzpomínek narušenou vazbou látky a jejím páráním. Aktuální kolekce Stripes je reflexí úvahy o samotné návrhářské práci.

02158192.jpeg

Zuzana se pokusila přistoupit k tvorbě způsobem, který umožňuje maximální využití materiálu a minimalizuje odpad. Kromě toho, že jsou oděvy z bio materiálů, jsou ještě vytvořené z pruhů látek, které různě obepínají tělo, tvarují výsledný model podle vlastních zákonitostí. Inspirací je móda dvacátých let minulého století a zejména Madeleine Vionnetová, o které se říkalo, že je architektkou mezi návrháři. Kolekce Stripes je vyrobena z bio bavlny barvené bylinami, bio mírumilovného hedvábí, pleteniny z bio bavlny a z plyše vyráběného z PET lahví. Při šití byly použity výhradně bavlněné nitě.

Naživo ji můžete vidět na slavnostní přehlídce Shooting Fashion Stars 20. října večer v DOXu. Více se o tvorbě Zuzany Sedmidubské dozvíte na jejím webu 7dub.cz a také na stránkách kolektivu Fashiondesigners, ke kterému patří stejně jako další letošní Shooting Fashion Star Mirka Talavašková.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Profil Mirky Talavaškové

autor: nikamay
Spustit audio