nEUron: Evropské peníze na kulturu!

26. září 2012

Rubriku nEUron Radio Wave připravuje ve spolupráci s celoevropskou rozhlasovou sítí Euranet a v pořadu Rentgen vám ji nabízíme jednou za 14 dní. Tentokrát jsme se zaměřili hlavně na politiku Bruselu v oblasti kultury.

V České republice začaly konkrétní diskuse o čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů pro nadcházející období v letech 2014 – 2020. Evropa totiž právě v tomto období směřuje vstříc podpoře takzvaných kulturních a kreativních průmyslů. Jakou změnu by tento přístup mohl představovat pro český kulturní a kreativní průmysl a co tyto pojmy vůbec znamenají, zjišťovala Zuzka Rejchová.

Vzácným hostem pražského semináře o kulturních a kreativních průmyslech, o kterém vás informujeme v dnešním Neuronu, byl první náměstek ministra kultury estonské republiky a vedoucí expertní skupiny Evropské unie pro kulturní a kreativní odvětví, Ragnar Siil. Během jedné z přestávek ho vyzpovídala Zuzka Rejchová.

Nejen v České republice ale i v sousedním Polsku vzpomínají někteří lidé s nostalgií na staré, komunistické časy nebo alespoň na některé jejich aspekty. Třeba na tehdejší socialistickou, polskou kuchyni. Na této gastronomické nostalgii se dneska dá i docela dobře vydělávat a v polském Gdaňsku zdárně funguje restaurace, která vaří stejně jako za minulého režimu. Polskou reportáž Katarzyny Tuszyńské pro nEUron přeložila Ivana Veselková.

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio