Rentgen se ptá: Why Poverty?

28. listopad 2012

Iniciativa Why Poverty? má upozornit na problémy spojené s chudobou formou globálního mediálního projektu.

Původně vzešla od neziskové organizace Steps International, která ve spolupráci s BBC a Dánskou vysílací korporací (DR) pověřila filmaře, aby vytvořili osm dokumentárních filmů o chudobě a o lidech, kteří s ní zápasí. K projektu se připojilo i Radio Wave a jeho pořad Rentgen, kde jsme se na tuto problematiku podívali z různých úhlů pohledu.

V demokratickém právním státě by měl mít každý přístup k právní pomoci poskytované kvalifikovaným právníkem. Systém bezplatné právní pomoci by měl zajistit dostupnost právní pomoci i pro lidi, kteří si placené právní služby nemohou dovolit. Jak u nás tento systém funguje a co by se na něm dalo zlepšit? Kde se inspirovat? Tyto a další otázky položil Robert Candra jednomu z členů expertní skupiny, která pracuje na vylepšení naší legislativy v této oblasti, Hynku Kalvodovi. A protože Hynek Kalvoda je zároveň bývalý ředitel Asociace občanských poraden a současný člen její správní rady, další dotazy se týkaly i stále rostoucího počtu lidí, kteří nezvládají své dluhy.

Architektonická kancelář Ting spojila síly s iniciativou Jako doma a vymyslela pro bezdomovce jakési bytové jednotky, které si mohou finančně dovolit i oni. Co je na tom všem nejzajímavější, mohou si je dokonce sami postavit. Více zjišťoval Martin Melichar.

Nabídli jsme i reportáž z denního centra neziskové organizace Naděje. Středisko v Bolzanově ulici zaměřuje své služby na mladé lidi, kteří se ocitli v nepříjemné sociální situaci, ve většině případů zůstali na ulici. Přímo na místě natáčela Zuzka Rejchová.

autoři: Robert Candra , Susana , Martin Melichar
Spustit audio