S Rentgenem do Káhiry a za Nobelem

12. říjen 2011

V aktuálním vydání Rentgenu se spolu s redaktorkami Radia Wave blíž podíváme na čerstvé laureáty a laureátky Nobelových cen za literaturu a za mír. Ještě předtím ale zamíříme do Egypta, za podrobnostmi o víkendových násilnostech v Káhiře.

O víkendu se v Egyptě, od začátku roku zmítaném bouřlivými událostmi, vzedmula vlna násilností, jejichž oběťmi byli příslušníci koptské křesťanské menšiny. V Káhiře při střetech křesťanů a armády, které by mohly být nebezpečím i pro blížící se volby, zahynuly víc než dvě desítky lidí, stovky dalších byly zraněny. Kvůli víkendové vyhrocené situaci se v pondělí mimořádně sešla egyptská vláda. My pro vás máme detaily přímo z místa – telefonicky jsme se spojili se spolupracovníkem ČRo v Káhiře Štěpánem Macháčkem. První otázka mířila na důvod toho, proč se vlastně koptští křesťané o víkendu sešli, aby vyrazili do káhirských ulic.

Minulý týden svět sledoval každoroční udílení Nobelových cen. My jsme se zaměřili na laureáty ve dvou kategoriích, kterými letos jsou u nás nepříliš známé osobnosti. Jako prvního vám představíme čerstvého nositele Nobelovy ceny za literaturu, kterým je švédský básník Tomas Tranströmer. Ten je ve své vlasti považován za nejoblíbenějšího a nejuznávanějšího básníka současnosti. Švédská akademie se tentokrát rozhodla ocenit historicky již sedmého domácího autora a nenaplnila tak očekávání veřejnosti, že by se letos mohl stát laureátem Nobelovy ceny za literaturu mimoevropský spisovatel.

A pojďme k další kategorii, kterou Nobelův výbor pravidelně vyhlašuje – k ceně za mír. Pořadatelé tady vybrali hned tři laureátky, které byly oceněny za mírové úsilí a za boj za ženská práva. Slavnostní předání ceny proběhne počátkem prosince, tři laureátky si navíc rozdělí šek na deset milionů švédských korun (cca 27 milionů korun), který je součástí ocenění.
V Jemenu, kde ženy oslavovaly domácí laureátku ceny, už podle zpráv agentury AFP došlo během oslav k napadení přítomných žen – útočníci házeli na účastnice oslav kameny a skleněné lahve. Je vidět, že boj za ženská práva udělením Nobelovy ceny rozhodně nekončí.

autor: Robert Candra
Spustit audio