Oblouky pražského viaduktu by měly ožít už za pár let, podívejte se na nová náměstí a parčíky

2. říjen 2016

Program nazvaný Léto pod viaduktem, který nedávno skončil na plácku mezi pražskou Florencí a Sokolovskou ulicí, prokázal podle Yvette Vašourkové, že prostor pod oblouky viaduktu může fungovat jako oblíbené veřejné prostranství. Architektonické studio CCEA navrhuje ve své studii vytvořit u Florence nové náměstíčko. Z druhé strany by u rekonstruovaného viaduktu vyplněného novými bistry, obchody, galeriemi a dílnami mohl vzniknout park. Podívejte se na několik detailů ze studie.

V místě mezi Sokolovskou a Florencí bylo donedávna parkoviště kombinované s vrakovištěm – v některých obloucích stála nepojízdná, napolo rozebraná auta. „Je to zatím v jednání, ale počítáme s tím, že parkoviště už tam nebude,“ říká Yvette Vašourková z Centra pro středoevropskou architekturu, které se snaží veřejnosti ukázat možnost proměny viaduktu už několik let. Teď bude CCEA vytvářet program pro plácek za nádražím až do začátku technické rekonstrukce viaduktu. Začne v dubnu příštího roku a skončit by měla koncem roku 2019. „Věříme, že dostat pod oblouky dílny, obchůdky a další využití se povede souběžně s technickou rekonstrukcí," říká Yvette Vašurková.

03714763.jpeg

„Chceme tam prostor pro řemeslné dílny, ateliéry, bistra, obchůdky a provozy, které budou navazovat na karlínskou tradici 19. století, ale v nové podobě,“ říká Vašourková. „Vyhlásíme výzvu pro různé umělce, instituce a organizace, aby se do projektu zapojili, podle toho vytvoříme obraz všeho, co by tam mohlo být. Zaměříme se na to, aby nájem nebyl komerční, ale uzpůsobený požadavkům toho, co v té oblasti chceme dosáhnout. Určitě tam budou roviny nájmů podle jednotlivých typů provozoven, bude rozdíl mezi nájmem pro ateliér, prodejní galerii nebo bistro.“ Podrobněji si o konceptu lineárního kreativního inkubátoru můžete přečíst tady. „V rámci jednotlivých akcí pořádaných v průběhu jsme už nasbírali zkušenosti a víme, jak to prostředí funguje.“

Park viadukt

„Park viadukt je malý trojúhelník hned za vjezdem autobusů na Florenc a ulicí Perunovou, je tam teď zelený ostrov, který je nevyužitý, jen ho objíždějí auta. My jsme navrhli jednoduché prolnutí nově využitých oblouků a fasády viaduktu s parkem, otevřel by se díky němu trochu zapomenutý vstup na Vítkov, který je na cestě od parku ke Koněvově ulici. Možnost výstupu by se tak lépe odkryla.“

Negrelliho náměstí

„Srdcem veřejného prostoru podél viaduktu je prostor mezi Sokolovskou a Křižíkovou, my jsme ho přejmenovali na Negrelliho náměstí. Představujeme si ho ne jako klasické náměstí, ale spíš jako prostor s měkkým pískovým povrchem, ze kterého rostou stromy a polní rostliny. Mělo by to být divočejší přírodní prostředí s možností vytáhnout ven stolky a využívat prostor s lavičkami. Léto pod viaduktem ukázalo, že se to takto dá využívat, pod oblouky by mohla být třeba bistra. Nechceme to ale celé segmentovat podle funkcí, bude tam víc věcí, obchůdky, galerie atd. Je to jádro našeho projektu, pro nás asi nejpodstatnější místo, viadukt se v té části nejvíc rozšiřuje směrem od staveb, je tam největší prostor. Samozřejmě podél celého viaduktu plánujeme zklidnit dopravu, vytvořit zóny, kam autem budou moct jenom rezidenti, aby se to stalo víc pobytovým, než tranzitním koridorem.“

03714761.jpeg

Karlínská brána

Na Negrelliho náměstí navazuje oblast, kterou jsme si pojmenovali Karlínská brána, vyplývá to z toho, že ústí hlavní třídy Sokolovské do Karlína je právě tady. Negrelliho viadukt symbolizuje antré, vstup do Karlína, měl by mít určitě reprezentativnější podobu. V tomto místě si představujeme maximální klidnění dopravy, už jenom proto, že tu jezdí tramvaj, lidé tu hodně chodí pěšky. Budeme se snažit ji opravdu pro chodce co nejvíc zpříjemnit, vytvořit podmínky pro to, aby se dalo dobře chodit podél obou dvou stran viaduktu, ať už podél řeky nebo směrem k Vítkovu.

03714759.jpeg

Jeruzalémský ostrov

Co se týče oblasti v blízkosti řeky, tak se teď uvažuje o rozvoji mezi viaduktem a Main Pointem, hlavním sídlem mnoha firem. Stejný investor bude řešit celou tuto část, měla by kolem roku 2020 zmizet i čerpací stanice v sousedství. V tuto chvíli investor zamýšlí vytvořit náměstí, které by směřovalo k viaduktu, my v té studii budeme počítat s tím, aby oblouky v této oblasti zůstaly otevřené, aby tam nebyly provozovny, aby se mohlo do náměstí těmi oblouky vstupovat. V karlínské části je teď 74 oblouků, které budou v majetku města, my využíváme 44 oblouků, určitě nebudou všechny zavřené. Plánujeme v některých také prostory pro letní scény, pódia, takže ty prázdné nebudou jen obyčejně průchozí, ale i takové, kde se bude dát něco dočasně zorganizovat.

03714760.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.