Paleo dieta v Automatkách: Jezte to, co si ulovíte (v obchodě)

26. srpen 2015

Paleo dieta – neboli paleolitický způsob stravování – je založena na konzumaci masa, ovoce, zeleniny, ořechů, vajec a hub. Tedy na tom, co si pravěký člověk mohl ulovit nebo sebrat. Propagátoři palea předpokládají, že stále žijeme v těle paleolitického člověka. Protože období starší doby kamenné trvalo asi 3 miliony let, zatímco doba „moderního“ zemědělství trvá jenom deset tisíc let.

Paleo tedy vylučuje z jídelníčku obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky a jakoukoliv průmyslově zpracovanou potravinu. „V paleolitu se lidé zabývali jenom lovem a sběrem, neznali žádné zemědělství. Můžeme říci, že tělo paleolitického člověka přijímalo zásadně čerstvou stravu plnou vitamínů, minerálů,“ říká kuchař a fitness trenér Jan Dragomir, který se stravuje paleolitickým způsobem více než rok. „Za první měsíc jsem shodil 5 kilo, a není to jen má zkušenost. Kamarádka zhubla 5 kilo za 23 dní – pouhou změnou stravování,“ dodává.

Čtěte také

Jan Dragomir ale zdůrazňuje, že dieta je velmi finančně náročná. „Maso je drahé samo o sobě a je důležité, aby bylo kvalitní, nejlépe tedy bio nebo z ověřených chovů od farmáře. Paleo strava může být pořád stejná, ale pokud se naučíte suroviny dobře zpracovávat, jíte i dýňovou polévku, díky tomu je nakonec jídelníček pestrý. A nemusíte konzumovat jenom hovězí, ale i třeba králíka, zkrátka to, co si ulovíte v obchodě,“ upřesňuje Jan Dragomir.

Čtěte také

Paleolitická dieta se zdá být novinkou – zpropagovali ji američtí manželé Hartwigovi knihou Jídlo na prvním místě (It Stars With Food). Popisují v ní svůj měsíční stravovací plán Whole 30, publikace je od roku 2014 bestsellerem. Základem palea je ale kniha gastroenterologa Waltera L. Voegtlina The Stone Age Diet, vydaná v roce 1975.

03458703.jpeg

Paleo prý zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů a kůže a pomáhá při ekzematických potížích. Nezatěžuje slinivku břišní, protože nekonzumujete cukry a zvýšíte si hladinu serotoninu díky tukům. Na druhou stranu nadměrný příjem červeného masa způsobuje kardiovaskulární onemocnění a ekologický dopad zastánců masostravy také není zanedbatelný. Paleolitický člověk musel vykonat hodně pohybu proto, aby ulovil zvíře nebo aby nasbíral hrst borůvek, proto nesmíme ani v dnešní době zapomínat na pohyb.

Zásadní poselství paleo stravy není ve vyloučení příloh, sacharidů a lepku nebo ve snížení glykemického indexu. Je v důrazu na kvalitní, tedy zdravou surovinu, primární potravinu bez chemického zásahu. V paleu nenajdete žádné polotovary ani chemické přísady.

Celý rozhovor s kuchařem a strávníkem paleo diety a fitness trenérem Janem Dragomirem najdete zde.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.