Jaké jsou ty jiné sociální sítě?

6. leden 2015

Facebook je bezkonkurenčně největší sociální sítí současnosti. S každým dalším uplynulým rokem se ale objevují drobné trhliny v jeho dominanci. Někdy se až může zdát, že mnoho lidí jen čeká, dokud se neobjeví alespoň trochu seriózní alternativa, aby na ni mohli utéct. V minulém roce se podařilo na chvíli vzbudit rozruch sociální síti Ello, ale stejně rychle jako vystoupala, se nad ní také zavřela voda. Které jiné sociální sítě se v současnosti snaží zčeřit stojaté vody?

tsū

Asi nejmíň kreativní přístup volí sociální síť tsū – své uživatele doslova uplácí. Princip této na podzim spuštěné sítě spočívá v tom, že se se svými uživateli dělí o zisky z reklamy. Jakkoliv se tak na první pohled mohlo zdát, nejedná se o čisté pyramidové schéma. Částka, o kterou se s vámi tsū podělí, totiž závisí také na tom, jak úspěšné jsou vaše příspěvky. Touto volbou si ale tsū pod sebou podřezává větev. Podporuje tím totiž šíření toho nejbanálnějšího obsahu s takzvaným virálním potenciálem. Ze sociální sítě, která vám asi skutečně zajímavý obsah přinese jen stěží, se tak stává v podstatě práce, ze které budete mít tak maximálně webovou kocovinu. Alespoň že placenou.

Čtěte také

Plague (iOS/Android)

Základem sítě Plague (tedy mor) je dokonale jednoduchý princip. Když vyšlete do světa příspěvek, zobrazí se čtyřem uživatelům sítě, kteří jsou vám geograficky nejblíže. Ti mají dvě možnosti. Buďto přejet po vašem příspěvku prstem směrem nahoru a tím ho rozšířit mezi další čtyři uživatele, nebo přes něj přejet dolů, čímž se šíření ve vaší větvi zastaví. Co vám však Plague neumožní, je sledovat jednotlivé uživatele. Síť vám tak sice nabídne nekonečný proud vtipných obrázků a fascinující vizualizace šíření, bez sociálních vazeb vás pravděpodobně brzy omrzí. Za rok si tak na Plague vzpomenete maximálně ve svých výročních žebříčcích v kategorii „Aplikace, do které jsem fascinovaně hleděl 40 minut, a pak už ji nikdy nezapnul“.

This

03286943.png

Na neméně jednoduchém principu spočívá sociální síť This, která zatím není plně otevřena veřejnosti. Tato síť vám denně umožňuje nasdílet pouze jeden jediný odkaz. Proto se síť také jmenuje This – omezení v počtu odkazů, které můžete sdílet, vás má navést k tomu, abyste na síť dávali jen tak kvalitní obsah, že k němu můžete napsat jen „Tohle, tohle si přečtěte“. A co z toho mají tvůrci sítě? This je financováno společností Atlantic Media, která provozuje publikace jako The Atlantic nebo Quartz. Od This si slibují přísun odkazů na ty nejkvalitnější články z celého internetu, které pak budou moci zveřejňovat na webech svých magazínů v rámci agregačních okének. Díky tomu by pak měly tyto publikace přitáhnout více čtenářů na homepage, protože budou odkazovat na ty články, které si prostě musíte přečíst. Snad pak kliknou i na nějaký jejich vlastní obsah, stráví na jejich stránkách více času, a zvýší tím příjmy společnosti Atlantic Media z reklamy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.