Školský ombudsman by byla problematická trafika, odmítá Eduard Zeman kritiku

Školy budou mít svého ombudsmana. Měl by se zabývat podněty, na které nestačí kapacita školní inspekce – problémy rodičů, studentů i učitelů. Tímto ochráncem práv se má stát bývalý ministr Eduard Zeman.

„Je nepříjemné řešit problémy, proto mě nabídka pana ministra polekala,“ vysvětluje v úvodu rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným Eduard Zeman. „Byl bych zbabělec, kdybych to vzdal,“ dodává.

Současně připomíná, že jeho úkolem bude vytvoření instituce s odstupem od běžné agendy, jak ji zpracovávají krajské úřady nebo ministerstvo. „Pokud se školský ombudsman osvědčí, měl by se dostat do školského zákona,“ domnívá se.

Čtěte také

Na ministerstvo školství nastupuje na poloviční úvazek během září, ale zatím netuší, jaké bude mít kompetence. „Dohodli jsme se, že budu mít k ruce právničku. To je minimum k výkonu této funkce,“ přibližuje.

Nestane se jeho kancelář pouhou lampárnou, kam budou posíláni lidé, které odmítnou jiné školské orgány? A proč si myslí, že zvláštní školy nejsou tak špatná česká specialita? Také to jste mohli slyšet po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.