Láďa Hruška? To není kuchař, říká michelinský šéfkuchař Roman Paulus

S chutí si dá jahodové knedlíky, polévky, houby i zvěřinu a někdy také smažák, což byste u michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse asi nečekali. Jenže, jak připouští, na cestách je to často jediné bezpečné jídlo, které si v restauracích bez obav poručí.

Smažený sýr podle něj není špatný. Hlavní problém je podle něj v kvalitě surovin, která bývá často spíš nedostatečná. „A také to není jídlo, které by se mělo jíst často,“ připomíná. Roman Paulus si z české kuchyně pochvaluje spíš jahodové knedlíky.

„Je to geniální a poměrně unikátní pokrm,“ vysvětluje. Knedlíky sice můžeme najít i v Asii, ale ovocné jsou typické spíš pro českou kuchyni. „Viděl jsem je ještě v Rakousku, kde se ovšem přiznávají k tomu, že recept převzali z české kuchyně,“ popisuje.

V restauraci Alcron, pro kterou mimo jiné Roman Paulus pracuje, podávají také tradiční svíčkovou, které by sice modernější pojetí slušelo, jenže podle šéfkuchaře jde o jídlo samo o sobě dobré. Ani to však není předpoklad pro celosvětové rozšíření.

Čtěte také


„Michelinské hvězdy si vážíme čím dál víc,“ tvrdí Roman Paulus o úspěchu restaurace Alcron.
Nejvíc si prý váží svého britského kolegy Gordona Ramsayho. Má mu však za zlé, že udělal z kuchařů hulváty. Láďovi Hruškovi se podle Romana Pauluse povedlo zaujmout, ale není to kuchař. „Nevaří denně po několik let v restauraci,“ vysvětluje.

„Vezměte si příklad francouzské kuchyně, která je považovaná za výbornou, ale není tak rozšířená jako italská,“ vysvětluje. Italská kuchyně zřejmě vítězí svou jednoduchostí – k přípravě italských jídel vám stačí málo surovin a snadná příprava. Česká kuchyně takovým předpokladům jednoduše nemůže konkurovat.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio