Jakou cestou půjde Polsko po volbách? „Vůči Bruselu nebudeme tak vstřícní,“ míní polský novinář

Vítězství strany Právo a spravedlnost v polských volbách se očekávalo, přestože ekonomické faktory jsou dobré a země i přes krizi v letech 2008 a 2009 zažívala růst. Proč tedy Poláci žádají změnu? „Po osmi letech neviděli rapidní rozdíl. Chtějí někoho, kdo udělá revoluci,“ vysvětluje zpravodaj Polského rozhlasu Tomasz Dawid Jedruchów.

Šéf Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczyńský je pověstný svým euroskeptickým postojem, polskou premiérkou se ale zřejmě stane Beata Szydłová.

„Jsou příznivci proamerické politiky, větší tlak zřejmě budeme klást na naše vztahy s Washingtonem než s Bruselem, Berlínem a Moskvou,“ vysvětluje.

Evropská unie je ale podle něj stále pro Polsko důležitá a rozhodně se nebude diskutovat o odchodu, už kvůli obrovskému množství dotací. „Nebudeme tak spolehliví a vstřícní vůči Německu, Francii a Bruselu, jako tomu bylo doteď,“ upozorňuje s tím, že Polsko bude chtít ukázat, že je suverénní zemí.

Čtěte také

Co se týče postoje k Moskvě, prvním úkolem nové vlády bude dovést do konce katastrofu ve Smolensku, která je i po pěti letech nevyřešená. „Trup letadla je v Rusku. Nikdo se nepokoušel ho převézt zpět do Polska. Není tedy úplně vyřešeno, co se tam doopravdy stalo,“ upozorňuje.

Tomasz Dawid Jedruchów byl hostem moderátorky Heleny Šulcové

Tématem voleb v Polsku byla i uprchlická krize. Strany jako Právo a spravedlnost byly proti přijímání běženců, ale ne až tak silně jako je tomu například v Maďarsku.

A příliš vážně neberou Poláci ani visegrádskou čtyřku. „Region je sice důležitý, ale pouze a výhradně v tématech, která budou pro polskou vládu důležitá,“ míní.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio