Případů rakoviny přibývá. Důležité je vyvážit práci a odpočinek, radí předsedkyně České onkologické společnosti

Přes půl milionu lidí v Česku trpělo nebo trpí nějakým nádorovým onemocněním, přitom lidí bojujících s rakovinou přibývá. Roli hraje genetický podklad, poruchy obranyschopnosti i styl života.

Styl života, to je nejen způsob stravování, ale také psychická zátěž. „Lidé by měli vyvažovat práci, odpočinek a sportovní aktivity,“ připomíná Jana Prausová, předsedkyně České onkologické společnosti.

Zapomínat by se nemělo především na prevenci. „Češi nebyli zvyklí se o sebe starat a aktivně myslet na své zdraví,“ uvažuje Jana Prausová nad důvody faktu, že se lidé v Česku dostávají k lékařům až s pokročilými stádii rakoviny. „Lidé by měli přemýšlet o tom, jak se cítí, měli by chodit na preventivní prohlídky,“ zdůrazňuje.

Čtěte také


V 90. letech, kdy nastal boom podnikání, přibylo hodně mladých pacientů, kteří přeháněli pracovní aktivitu. Až to vyústilo v závažné onemocnění.

Rakovina vyvolává v lidech strach. Ale, jak Jana Prausová v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou připomíná, pokrok v onkologii je obrovský. „Za 35 let praxe mám spoustu pacientů od prvopočátků. Žijí, jsou zdraví a v pohodě,“ uvádí příklady pacientů, kteří nad rakovinou zvítězili.

Jana Prausová, předsedkyně České onkologické společnosti

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio