Andrej Babiš: Politické strany EET zneužívají. I malé děti vědí, že mají dostat účtenku

Od 1. prosince platí pro podnikatele ve stravování, pohostinství a ubytování povinnost elektronické evidence tržeb. Ministr financí a vicepremiér z hnutí ANO Andrej Babiš je s rozjezdem EET spokojen, protože systém funguje bez poruch a myslí si, že z pohledu běžného občana se nic nezmění.

Náklady na pořízení systému byly různě vysoké. Andrej Babiš to komentoval tak, že někteří podnikatelé změny využili a koupí dražších systémů modernizovaly staré kasy, ale podle jeho informací šlo sehnat i levné verze za 4 900 korun. Tím, že nebyl předepsán jeden pokladní systém, se prý vytvořilo konkurenční prostředí.

„Systém určitě složitý není. Myslím, že ten proces je jednorázová záležitost – jednou se to nastaví a není to nějaký permanentní problém,“ odmítá neúměrnou složitost Andrej Babiš.

Čtěte také

Do daňového balíčku v rámci druhého čtení v Poslanecké sněmovně načetl Andrej Babiš změny související s těmi nejmenšími podnikateli a živnostníky. Trvá na tom, že by to neznamenalo žádné výjimky, pouze prý chtěli těm nejmenším podnikatelům zjednodušit život.


Tenhle projekt nikdy nikdo nedělal, je to revoluční projekt. Dvacet šest let se tady nedělalo nic pro to, abychom narovnali podnikatelské prostředí a vybrali daně pro všechny. ANDREJ BABIŠ

„My říkáme: ,Požádejte si o paušální daň a my s vámi budeme vést debatu o tom, jestli skutečně máte roční tržby do 250 tisíc korun, nebo máte vyšší, jestli říkáte pravdu, nebo neříkáte.‘ Na to je samozřejmě analytika. Potom si domluvíme nějakou daň, v tom případě nemusí vést účetnictví a nemusí ve finále ani evidovat,“ vysvětluje Babiš.

Podle jeho názoru politické strany EET zneužívají a on, na rozdíl od bývalých ministrů financí, něco udělal pro to, aby se platily daně. Myslí si, že kolem elektronické evidence tržeb je mnoho křiku, ale stejně jako v případě kontrolního hlášení DPH si na to všichni zvyknou. „I ty malé děti, kterým jsem poslal 5 tisíc pokladniček, vědí, že mají dostat účtenku. Je to normální.“

Kolik EET skutečně vynese na daních a kdy bude možné to zkontrolovat? Jak přísná bude finanční správa v rozdělování pokut v první fázi EET? A kolik restaurací bude muset opravdu zavřít? Poslechněte si celý rozhovor s ministrem financí Andrejem Babišem v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mba , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.