Bude z přehrady Orlík suchý poldr? Odpovídal generální ředitel Povodí Vltavy

Na ČVUT vzniká studie, která má dát návod na to, jak používat soustavu vodních děl na Vltavě. Podle jedné varianty by mohla být přehrada Orlík úplně vypuštěna a používána jako suchý poldr. Je to dobrý nápad?

„Jde o jednu z variant,“ připouští generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala. Studie se zabývá i okrajovými variantami, podle kterých by mohl být Orlík buď úplně suchý, nebo naopak zcela naplněný. „Vedle těchto krajních variant se zpracovává řada dalších,“ poznamenává.

„Kdyby byl Orlík prázdný, na povodních, které zasáhly Česko v roce 2002, by se nic nezměnilo,“ připomíná. Objem povodně byl totiž tak velký, že by došlo maximálně ke zdržení kulminace na dolním toku Vltavy.

Čtěte také

V roce 2002 sice byly zpracovány odborné podklady a vyhodnocení povodně, tehdy se však v takovém rozsahu nemluvilo o klimatických změnách. Připravovaná studie má podle Petra Kubaly zohledňovat i potenciální změny klimatu. „Ukazuje se, že dolní úsek Vltavy by mohl být ohrožen suchem,“ zmiňuje. „Je to právě to území, které během povodní trpí nejvíc,“ dodává.

Jak se budou výsledky studie vyhodnocovat? A jaké praktické kroky by měly následovat? Ptal se moderátor Martin Veselovský po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio