„Chceme lidi přenést do 20. století,“ říká Mikuláš Kroupa o plánované výstavě pod Stalinem

Sklepení velké jako fotbalové hřiště, které vytváří neuvěřitelný akustický prostor. Tak popisuje ředitel organizace Post Bellum Mikuláš Kroupa místo pod bývalým Stalinovým pomníkem na Letné. Právě tam ve spolupráci s Českým rozhlasem připravují unikátní výstavu o českých dějinách v rámci oslav ke stému výročí Československa.

„Záleží na tom, jak minulost vyprávíte. Když uděláte výstavku s fotografiemi, na stěny zavěsíte panely, tak lidé projdou a málokdo si toho výraznějším způsobem povšimne,“ vysvětluje Mikuláš Kroupa s tím, že výstava má být založená na krátkých a vypovídajících svědectvích o totalitních režimech 20. století.

Chtějí přitom využít moderní technologie – videomapping, trojrozměrné projekce, ozvučení systémem 5+1. „Zkusíme vytvořit iluzi, efekt, že se člověk téměř přenese do 20. století, myslím si, že když projde výstavou, tak bude otřesen a dojat,“ popisuje.

Čtěte také

Jako obecně prospěšná společnost, která zakládá své financování na soukromých darech, i v tomto případě vybírají peníze ve veřejné sbírce. „Chceme oslovit lidi, kteří jsou ochotní pro dokumentaci vzpomínek pamětníků odpustit si třeba jedno nebo dvě kafe měsíčně,“ říká.

Z potřebných 10 milionů korun se jim podařilo vybrat něco přes tři a půl milionu – část z toho tvoří peníze Evropské komise z programu Evropa pro občany.

Žádné vitrínové muzeum

Dlouhodobým projektem společnosti Post Bellum je rovněž otevření Muzea totalitních režimů, respektive Institutu Paměti národa. Takové muzeum je podle Kroupy důležité například kvůli tomu, že lidé mají u sebe nemalé množství historických dokumentů, a neví, kam mají zajít, aby se o jejich svědectví někdo zajímal.

„Mrzí mne, že 27 let od sametové revoluce všechny takové iniciativy přišli vniveč, my nejsme první, kteří mluví nutnosti vybudovat Muzeum totalitních režimů,“ dodává s tím, že muzeum si přestavují jako živé místo, nikoli vitrínové muzeum.

autoři: prh , mba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.