Lubomír Zaorálek reaguje na výroky komisaře OSN: Demokraticky zvoleného politika nelze srovnávat s extremistou

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajíd bin Raad Husajn vyčetl nizozemskému odpůrci islámu Geertu Wildersovi, že lidé jako on polopravdami, které vyhlašují do světa, jednají podobně jako představitelé Islámského státu. Komisař zařadil i další politiky, například i českého prezidenta Miloše Zemana. Proti tomu se ohradil ministr zahraniční věci Lubomír Zaorálek.

„Neupírám vysokému komisaři OSN pro lidská práva komentovat veřejné události. Ale nerozlišovat mezi extremistou, přestavitelem nějaké teroristické organizace, a mezi demokraticky zvoleným politikem je pro mne nesrozumitelné,“ říká s tím, že udělat takové rovnítko ničemu nepomáhá.

I uznávaní politici hrají podle něj se strachem a do voleb je nejlepší téma apokalypsa, ale nelze demokraticky zápolícího politika srovnat s reprezentantem Islámského státu. „To je tak abstraktní a vágní pojítko, že když to takhle začnu spojovat, tak nebudu schopen vést vážnou debatu ani získávat spojence,“ upozorňuje.

Sankce nemají devastovat ruskou ekonomiku

Diplomaté Evropské unie podle očekávání prodloužili o půl roku sankce vůči osobám a firmám spojeným s narušování ukrajinské územní celistvosti. A Lubomír Zaorálek potvrzuje, že s tím Česká republika souhlasí. „Současná situace nevytváří dojem, že bychom mohli provést v našich postojích nějakou změnu,“ říká.


Počty zabitých a mrtvých v oblasti Doněcka, Luhanska a na hranicích mezi Ukrajinou a těmito oblastmi spíše rostou. LUBOMÍR ZAORÁLEK

Připomíná také, že sankce se nezaváděly proto, aby devastovaly ruskou ekonomiku. „Sankce byly způsob, kterým jsme dali najevo, že s něčím nesouhlasíme. Řekli jsme, že sankce odstraníme ve chvíli, kdy se chování změní,“ vysvětluje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: pdu , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.