Petr Kolář o situaci v Sýrii: Jde o začátek vítězství ruské ofenzivy

Syrské vládní jednotky a ruské letectvo téměř vytlačily rebely ze syrského Aleppa, na půdě OSN se mezitím mezi sebou hádají ruští a američtí diplomaté. Jak vývoj v Sýrii hodnotí bývalý velvyslanec ve Washingtonu i v Moskvě Petr Kolář?

Vladimír Putin společně s Bašárem Asadem dosahuje svého, což podle Petra Koláře zapadá do nové strategie, která se začíná rýsovat v amerických prioritách, které si pro svou zahraniční a bezpečnostní politiku nová administrativa bude klást.

Čtěte také

„To, co se dnes odehrává v Sýrii, je jasným začátkem vítězství ruské ofenzivy, která tam je s několika účely,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou s tím, že Rusko je dnes rozhodující hráč podporovaný nejenom Bašárem Asadem, ale také Iránem.

Válka v Sýrii také podle něj má své přímé dopady a důsledky pro bezpečnost v Evropě – jsme svědky nekončícího proudu uprchlíků. „Obávám se, že tím posledním vývojem válka nekončí a uprchlická krize bude pokračovat,“ dodává.

V Sýrii je řada skupin obyvatelstva, která se cítí být v ohrožení – není veřejným tajemstvím, že příměří v Aleppu nefunguje, stejně tak je podle něj prokázáno, že tam dochází k čistkám. „Je to něco, co určitě bude znamenat pro nás v Evropě další migrační vlnu, a je otázka, jak si s tím poradíme,“ upozorňuje.


Nepochopili jsme, že se tam jedná i o nás, a doufali jsme, že problém se nějak sám vyřeší, nebo že bude vyřešen někým za nás. To se nestalo. PETR KOLÁŘ O SÝRII

Západ a Spojené státy měly především poskytnout modernější zbraně těm, kteří jsou v opozici vůči Bašáru Asadovi, nikoliv ale islamistům, ale těm, kteří chtěli diktátorský režim sesadit. „Měli jsme možná zvážit zapojení do vojenských operací, ale to se nestalo,“ míní s tím, že Spojené státy a Západ jsou v defenzivě.

Jaká bude politika nastupujícího amerického prezidenta vůči Rusku? Co naznačuje nominace Putinem vyznamenaného šéfa ropného koncernu Rexe Tillersona na funkci ministra zahraničí? Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

Petr Kolář
autoři: kko , prh
Spustit audio