Potýkáme se se silným suchem. Ani následující měsíc by neměl být lepší, říká hydrolog z ČHMÚ

Českou republiku zasáhla sucha. Lokální hodnoty dosahují extrémů, ale zatím prý nedosahují stavů, které na našem území panovaly třeba v roce 2003, připomíná náměstek ředitele Českého hydrometeorologického ústavu Jan Daňhelka.

Sucha podle něj zasáhla především menší toky ve středních a nižších polohách, tedy například Skalici, Lomnici nebo Šlapanku. Týkají se však také podzemních vod, byť se zpožděním. „Asi 30 % sledovaných objektů a vrtů se dostalo pod hranici, kterou definujeme jako silné sucho,“ informuje Jan Daňhelka.

Studny vysychají. „Z indicií, které máme, lze soudit, že v řadě oblastí můžou mít studny problémy,“ varuje. Jenže každá studna je specifická a záleží na tom, odkud bere vodu. „Ty menší na tom můžou být špatně. A takový stav se zvrátit nedá. Musejí přijít srážky,“ vysvětluje.

Čtěte také


Co je silné sucho?
Hranice, která se vztahuje k 15 % historicky nejnižších stavů v měřících stanicích. Jde o situaci, která se opakuje jednou za osm let nebo méně často.

Česká populace sice podle jeho slov sice není připravena na šetření s vodou, ale lidé se šetrnosti postupně učí. „Spotřeba vody se neustále snižuje,“ potvrzuje Jan Daňhelka v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Sucho by se mohlo dotknout především zemědělců, protože půda vysychá jako první. Jak je to ve skutečnosti? „Co vím, sucho zatím není tak destruktivní, jako tomu bylo na jaře. Obiloviny během zrání potřebují vody méně,“ konstatuje hydrolog.

Jan Daňhelka z ČHMÚ

Dobré zprávy ovšem nepřináší. „V aktuálním výhledu na týden nejsou srážky, které by mohly sucho jednoznačně zvrátit. A i měsíční výhled předpokládá spíš srážkově podnormální. Vlhké období zatím ve výhledu není,“ přibližuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio